Voor weinig geld meer dan 100 kanalen op televisie

GOUDA, 28 JUNI. Kabelnetten kunnen met een een kleine technische aanpassing en zonder hoge extra kosten geschikt worden gemaakt voor de ontvangst van meer dan 100 kanalen. De techniek hiervoor is ontwikkeld door de Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland (Rekam). Er is octrooi op aangevraagd.

Op de meeste kabelnetten in Nederland is ruimte voor maximaal 60 kanalen. Uitbreiding van dit aantal zou volgende de huidige inzichten in de techniek alleen mogelijk zijn door het vervangen van de 'koperen' kabelnetten door een duur glasvezelkabelnet. De zogenoemde 'superband-techniek' die door de Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland is ontwikkeld vergroot het aantal kanalen door het verhogen van de frequenties waarmee de signalen worden doorgegeven. Volgens de Rekam kunnen kabelnetten voor slechts “enkele tientjes” met 30 kanalen worden uitgebreid.

“Technisch kan er nu al heel veel”, zegt ir. H. Grooten van de Rekam. “Wij wilden kijken of er met de huidige netstructuur, zonder de straten open te breken, uitbreiding mogelijk was. Het systeem is al eerder toegepast in flatgebouwen, waar via de schotel honderd kanalen of meer zijn te ontvangen”. Een aanpassing van het kabelnet is volgens de Rekam niet nodig.

De kabelnetten kunnen door het vermeerderen van de kanalen niet alleen meer tv-stations doorgeven, maar ook bijvoorbeeld ook meer geluidskanalen van satellieten. Sommige tv-stations, zoals Eurosport, maken nu van meerdere kanalen gebruik voor het uitzenden van commentaar in verschillende talen. Kabelabonnees zouden over alle talen kunnen beschikken. Kabelnetten zouden zich met de superband-techniek ook goedkoop kunnen richten op het doorgeven van nieuwe diensten, zoals 'video-on-demand', het tegen betaling uitzenden van videofilms.