Tientallen doden bij bombardementen op Afghaanse hoofdstad

NEW DELHI, 28 JUNI. In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren bij zware beschietingen en bombardementen tientallen doden gevallen. De gevechten vormden de naweeën van de verovering door aanhangers van president Burhanuddin Rabbani van de laatste bolwerken in Kabul van de Oezbeekse krijgsheer generaal Rasheed Dostam, afgelopen weekeinde.

Dostams bondgenoot, premier Gulbuddin Hekmatyar, voerde gisteren vanuit het zuidoosten hevige raketaanvallen uit op Kabul, in het bijzonder op het Bela Hisar-fort en een heuvel die Dostams strijders moesten prijsgeven aan Rabbani's mannen. Ook woonwijken kwamen onder vuur. Elke minuut gierden er raketten door de lucht.

Intussen probeerden Rabbani's strijders de manschappen van Hekmatyar uit de buitenwijken van de stad te verdrijven. Hierbij zouden dertig Hekmatyar-getrouwen zijn gedood. Volgens ziekenhuiswoordvoerders zijn bij de strijd van de afgelopen drie dagen in totaal naar schatting tachtig doden en ruim 400 gewonden gevallen, overwegend burgers.

Vliegtuigen van Dostam voerden gisteren verscheidene bombardementen uit op Kabul, waarbij zeker zes mensen werden gedood. Met hun acties gaven Dostam en Hekmatyar aan dat ze de hoofdstad nog steeds kunnen treffen, ook al hebben ze terrein moeten prijsgeven.

Volgens kringen rond Rabbani en zijn militaire aanvoerder, Ahmed Shah Massoud, zou het kamp van de president hebben besloten tot een offensief om Hekmatyar voor te zijn. Deze zou eveneens hebben zitten broeden op een nieuwe aanval, nadat het front in de hoofdstad maandenlang nauwelijks was gewijzigd.

Intussen heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, opdracht gegeven een tijdelijk kantoor te openen in de Oostafghaanse stad Jalalabad. De afgelopen maanden waren de VN niet meer permanent vertegenwoordigd in Afghanistan.