Tegenslag Berlusconi bij lokale verkiezingen

ROME, 28 JUNI. Forza Italia, de partij van premier Silvio Berlusconi, heeft zijn eerste lichte verkiezingsnederlaag geleden. Bij de tweede ronde van tussentijdse lokale en provinciale verkiezingen, afgelopen zondag, werden de door Forza Italia gesteunde kandidaten op veel plaatsen verslagen door linkse rivalen.

De politieke betekenis van deze uitslag is beperkt omdat op een paar plaatsen werd gestemd en omdat de opkomst laag was. Van de ongeveer zes miljoen mensen die in 137 steden, in zeven provincies en in Sardinië konden gaan stemmen, is meer dan de helft thuisgebleven. Gemiddeld bedroeg de opkomst in deze tweede ronde, waarbij de keus ging tussen de twee kandidaten die twee weken geleden het hoogst zijn geëindigd, nog geen 43 procent.

Forza Italia en de neofascistische Nationale Alliantie hadden op veel plaatsen een alliantie gesloten. Hun kandidaat-burgemeesters verloren onder andere in Asti, Catanzaro, l'Aquila, Matera, Oristano, Parma, Piacenza, Pistoia, Ragusa en Rovigo, maar wonnen in Cagliari, Como, Gorizia, Rieti en Verona.

“Dit is geen nederlaag,” zei Berlusconi in een reactie op krantekoppen. Hij zei dat Forza Italia wist dat de resultaten op lokaal niveau niet zo goed zouden zijn als op landelijk niveau, waar de partij bij de Europese verkiezingen is gestegen naar dertig procent. De tegenvallende resultaten onderstrepen nog eens hoezeer de partij draait om Berlusconi. Deze heeft op geen enkele manier meegedaan aan de tweede ronde van de campagne.

In het noorden stonden Forza Italia en de federalistische partij Lega Nord, op nationaal niveau coalitiegenoten, in een aantal plaatsen tegenover elkaar. In Como heeft daarbij Forza Italia gewonnen, in zeker vier andere steden de Lega. Umberto Bossi heeft dit resultaat begroet als een teken dat de kiezers zijn kritische opstelling binnen de coalitie waarderen, maar Berlusconi waarschuwde gisteren opnieuw dat Bossi met vuur speelt. Bij nieuwe vervroegde verkiezingen zou de Lega volgens opiniepeilingen duidelijk terrein verliezen. Bossi heeft de afgelopen dagen ouvertures naar links gemaakt. Berlusconi waarschuwde dat de Lega twee derde van zijn aanhang zou verliezen als de partij naar links opschuift.

    • Marc Leijendekker