Spanje na eenvoudige zege bij laatste zestien

CHICAGO, 28 JUNI. In eigen land, op grote hoogte, speelt Bolivia elke tegenstander naar een nederlaag. Maar op zeeniveau is het team niet meer dan een modale ploeg. In het laatste WK-duel in Groep C won Spanje gisteren in Chicago met 3-1, waardoor Bolivia met twee nederlagen en één gelijkspel terug moet naar de grote hoogten van La Paz.

Spanje speelt als nummer twee van de groep, achter wereldkampioen Duitsland, zaterdag in Washington in de achtste finales tegen Zwitserland. “Een plaats in de tweede ronde was het doel waarmee we naar dit WK zijn gekomen”, zei bondscoach Clemente. “Tegen Bolivia begonnen we nerveus, maar in de tweede helft speelden we goed. Vooral dank zij Caminero, die twee keer scoorde, hebben we gewonnen.”

Uitgerekend Caminero moet het duel tegen de Zwitsers missen. De middenvelder liep in de slotminuten onnodig tegen een gele kaart aan. Zijn tweede in dit toernooi, wat automatisch een wedstrijd schorsing betekent.

Bolivia had weinig te zoeken op het WK. Hoewel de ploeg met indrukwekkende resultaten naar Amerika kwam, bleek het team onvoldoende kwaliteit in huis te hebben. De 1-0 nederlaag tegen Duitsland vergaf coach Azkargorta de spelers nog, maar na de 0-0 tegen Zuid-Korea eiste hij prestaties. Tegen Spanje zou zijn ploeg laten zien waarom Bolivia in de voorrondes Brazilië zo gemakkelijk had verslagen.

Maar van het voornemen van Azkargorta kwam niet veel terecht. Zonder de geschorste Cristaldo, Etcheverry en Baldivieso en de geblesseerde verdediger Quinteros was Bolivia een makkelijke prooi voor de Spanjaarden. Alleen Erwin Sanchez speelde goed. Maar in zijn eentje kon de begaafde middenvelder het tij voor de Bolivianen niet keren. Zijn ploeggenoten werkten weliswaar hard, maar komen tactisch veel tekort, waardoor de strijd bij voorbaat al verloren was.

De Spaanse coach Clemente had zijn beste speler, Hierro, niet opgesteld. De vedette van Real Madrid moest plaatsmaken voor aanvaller Felipe. Ook Alkorta en Luis Enrique raakten hun plek kwijt aan respectievelijk Voro en Guerrero. “We wilden doelpunten maken”, verdedigde Clemente zijn aanpassingen.

In de negentiende minuut kwam Spanje door een benutte strafschop aan de leiding. Maar ondanks de voorsprong bleven de Zuideuropeanen verdedigen. Pas in de tweede helft, na het inbrengen van Hierro, kwam daar verandering in. De Madrileen zette zijn team aan voor een offensief dat in de 66ste minuut resulteerde in een doelpunt van Caminero. Lang genoten de Spanjaarden niet van de 2-0 voorsprong. Amper twee minuten later schoot Sanchez voor de zoveelste keer op het doel van Zubizarreta. Ditmaal met succes. Zijn schot raakte het been van Voro, waardoor de bal onbereikbaar werd voor de doelman. Bolivia mocht zeven minuten hopen op een gelijkspel. Toen maakte Caminero een einde aan het WK-avontuur van Bolivia: 3-1.