Spanje legaliseert abortus

MADRID, 28 JUNI. Spanje zal abortus legaliseren. Volgens een wetsontwerp dat vandaag is gepubliceerd in het dagblad El País wordt een vrije abortus toegestaan tot een zwangerschapsperiode van drie maanden. Wel wordt de zwangere vrouw verplicht een bedenktijd van drie dagen in acht te nemen waarin zij informatie krijgt over de medische en juridische gevolgen van de ingreep en de mogelijke hulpverlening bij het niet afbreken van de zwangerschap.

De nieuwe wet moet een einde maken aan de jaren slepende onduidelijkheid over de abortus-mogelijkheden in Spanje. Abortus wordt in praktijk al enige tijd gedoogd, maar de klinieken en uitvoerende artsen waren het onderwerp van een grote mate juridische willekeur en onzekerheid die niet zelden ontaardde in langdurige gerechtsprocedures.

Bekend is onder meer de veroordeling van een arts in Málaga tot een gevangenisstraf van meer dan vier jaar en zes jaar ontzegging van het uitoefenen van zijn beroep wegens het uitvoeren van een abortus bij een veertienjarig meisje, dat zwanger was geraakt van haar 50-jarige neef.

In kringen van artsen wordt verwacht dat het aannemen van de wetswijziging definitief een einde maakt aan de juridische procedures.

Volgens de laatste peilingen is veertig procent van de Spanjaarden voorstander van een liberale abortuswetgeving. Slechts een minderheid van zes procent wil een strengere regelgeving. Tot dusver is het vooral de katholieke kerk in Spanje die zich fel tegen een soepeler wetgeving heeft verzet.