Rekenmeester

Van Mierlo (D66), gisteren na het mislukken van de onderhandelingen over een paarse coalitie: “Ik denk dat we met zijn allen een historische kans missen om vernieuwing te krijgen van de politiek. Ik denk dat we er ook spijt van zullen krijgen. En dan heb ik het niet eens over de dramatische val van de dollar die vandaag heeft plaatsgehad. U herinnert zich dat in de verkiezingscampagne, toen paars in aantocht was, door de heer Brinkman melding werd gemaakt van het feit dat de beleggingswereld meteen reageerde. Dat was niet waar. Maar vandaag is de dollar echt omlaag.” Wat Van Mierlo hier over het hoofd ziet is dat een relatieve waardedaling van de dollar ten opzichte van de gulden gelijk staat aan een relatieve waardestijging van de gulden. De valutamarkten hebben het stuklopen van de onderhandelingen kennelijk gewaardeerd in plaats van afgestraft. Maar misschien heeft Van Mierlo meer verstand van politiek.

    • Frank van Empel