Paarse mislukking

De Volkskrant

Dag-in-dag-uit lieten onderhandelaars weten dat het vertrouwen begon te groeien. Dat belangrijke vooruitgang was geboekt, deelakkoorden in de maak waren en dat 'hobbels waren genomen'. Maar toen het er vorige week echt op aan kwam, begon de VVD af te haken.

Bolkestein, de breker, had daarvoor uiteraard een verhaal. Zij het een nogal larmoyant verhaal. Want terwijl de VVD nooit op een bezuiniging meer of minder heeft gekeken, blijken nieuwe bezuinigingen op de ministeries nu opeens onmogelijk te zijn. Een poging van D66 om het meningsverschil tussen VVD en PvdA te overbruggen, was tot mislukken gedoemd. Het 'gat van Kok', zo persisteerden de liberalen, moest en zou door de uitkeringsgerechtigden worden betaald. [..]

PvdA-leider Kok zal er niet veel moeite mee hebben de bocht naar het CDA te maken. Voortzetting van de huidige coalitie met D66 als toegevoegde waarde was direct na de verkiezingen al zijn eerste keus. Van Mierlo noemde zo'n coalitie toen niet helemaal zonder reden 'ongeloofwaardig' en dwong daarmee de PvdA tot het paarse experiment.

Nu dat zo faliekant mislukt is, zal Van Mierlo er - al is het tegen heug en meug - niet onderuit kunnen die optie serieus in ogenschouw te nemen. Een normaal meerderheidskabinet verdient nu eenmaal de voorkeur boven speculatieve constructies als een minderheids- of extraparlementair kabinet.