Olieconcerns woedend over lagere gasprijs

DEN HAAG, 28 JUNI. Nogepa, de organisatie van oliemaatschappijen die aardgas winnen op Nederlandse bodem, is woedend over een beslissing van Gasunie om hun opbrengstprijs met een halve cent per kubieke meter gas te verlagen voor zeer kleine velden op de Noordzee.

De beslissing van Gasunie kan de staat 30 miljard gulden aan inkomsten gaan schelen en het Plan van gasafzet danig in de war schoppen, meent Nogepa. “Deze korting, die neerkomt op een boete, is voor ons onacceptabel”, zegt J. Mathey, secretaris-generaal van de organisatie. “Dit is geen aanmoediging om kleine velden in exploitatie te nemen, maar een ontmoediging.”

Mathey voorspelt dat, als de lasten voor de oliemaatschappijen niet verder worden verlicht, er weinig 'marginale' gasvelden meer worden ontwikkeld. De buitenlandse maatschappijen zullen hun verlies nemen en uit Nederland vertrekken, waarschuwt hij. In totaal hebben de Nogepa-leden ruim 2 miljard gulden geïnvesteerd in exploratie van kleine gasvelden op de Noordzee, door seismisch onderzoek en proefboringen.

Nogepa heeft in oktober vorig jaar in een rapport aan het ministerie van economische zaken uiteengezet dat een groot aantal 'marginale' gasvelden op zee niet meer rendabel kan worden geëxploiteerd op de huidige financiële voorwaarden.

Economische Zaken heeft al een aantal lastenverlichtingen toegezegd en de Gasunie verzocht om ook haar voorwaarden aan te passen. Gasunie bood Nogepa op 8 juni aan dat ze hun maximum-capaciteit voor levering van gas uit kleine velden (de zogenoemde load-factor) kunnen verlagen. Dat betekent lagere investeringen per gasveld. Maar Gasunie moet daarvoor kosten maken en daarom wordt de opbrengstprijs voor de producenten met een halve cent per kubieke meter verlaagd. “Dit is ons eindbod”, zegt de woordvoerder van Gasunie. “Het is een zeer gunstig voorstel voor de maatschappijen, en het is afgestemd met onze aandeelhouders.” De aandeelhouders van Gasunie zijn de staat en de oliemaatschappijen Shell en Esso.

Nogepa had gewaarschuwd dat Gasunie geen prijscompensatie in rekening moet brengen. Secretaris-generaal Mathey hoopt nu nog op gunstige beslissingen van de overheid voor de rest van een pakket nieuwe voorwaarden dat nog in discussie is tussen de ministeries van economische zaken en financiën. Als dat onvoldoende oplevert kan de staat de winning in marginale velden vergeten, zegt Mathey. Dat betekent volgens hem dat een reserve van 300 miljard kubieke meter gas met een waarde van 45 miljard gulden grotendeels in de grond blijft zitten, waardoor de staat 30 miljard gulden aan potentiële inkomsten zou derven.