NOUVELLE ABORIGINE EN JAPAARDBEIEN

Voor mensen die alles al een keer gegeten hebben is er een sprankje hoop. In Australië is de Nouvelle Aborigine in opkomst. Chef kok Andrew Fielke van de Red Ochre Grill, 129 Gouger Street Adelaide, heeft allerlei produkten uit de natuur aan de vergetelheid ontrukt en kookt met vreemde bessen en blaadjes, acaciazaad, apenboomnoten en dingogroen (wat dat ook mag wezen). Australische gerechten mèt een vleugje Italiaans, Grieks, Thais of Vietnamees. Kangoeroe-prosciutto bijvoorbeeld en struisvogel-pepperoni. Zijn 'Quandong' wordt gemaakt van kangoeroefilet met een sausje van wilde woestijnperzik. En op de spijskaart treft men een nagerecht aan dat wordt gemaakt van rode Hibiscusblaadjes in siroop, gekarameliseerde macademianoten en een ganache waarin acaciazaadjes verwerkt zijn.

In mijn eigen Hollandse keuken zijn op dit moment de 'Japaardbeien' favoriet. Dit eenvoudige, maar o zo lekkere nagerecht komt als volgt tot stand: koop een flinke doos geurige aardbeien en een fles Japanse pruimenwijn. Begiet de schoongemaakte aardbeien royaal met deze wijn en laat ze een uur marineren. Geef er iets gezoete crème fraîche bij.

    • Anne Scheepmaker