Nigeriaans leger draagt de macht 'op termijn' over

ABUJA, 28 JUNI. Het verloop van de grondwetgevende conferentie die gisteren in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja van start is gegaan, zal bepalen wanneer de militaire machthebbers in de Westafrikaanse staat de macht overdragen aan een burgerregering. Dat heeft generaal Sani Abacha, de sterke man van Nigeria, gisteren gezegd bij de opening van de conferentie.

“We zijn bereid om de macht af te staan in een ordelijk en vreedzaam overgangsproces”, aldus Abacha, “maar een poging om een datum te prikken zonder de resultaten van deze conferentie af te wachten zou voorbarig zijn”. Abacha zei tegen de gedelegeerden, van wie tweederde gekozen is en eenderde is benoemd, dat zij zich de vraag moeten stellen waarom in Nigeria sinds de onafhankelijkheid zo vaak militairen aan de macht zijn geweest. Hij spoorde de gedelegeerden ook aan om een “eigen vorm van democratische cultuur” te ontwikkelen die zou aansluiten op de specifieke situatie van het land. Eventuele besluiten van de conferentie moeten overigens worden geratificeerd door de overgangsraad van Nigeria, die wordt gedomineerd door de militaire top.

Binnen Nigeria zelf is de conferentie zeer omstreden. Wole Soyinka, die de Nobelprijs voor literatuur won, noemde de conferentie gisteren een poging van het militaire bewind om “tijd te winnen”. Het NUPENG, de vakbond van werknemers van Nigeria's olie-industrie, heeft het militaire bewind tot 4 juli de tijd gegeven om af te treden en politieke gevangenen vrij te laten. “Als de autoriteiten niet op al deze eisen ingaan, dan zal de vakbond vanaf 4 juli zijn toevlucht nemen tot een blijf-thuis-actie”, aldus Frank Kukori, de secretaris van NUPENG op een persconferentie gisteren.

In Nigeria werden op 12 juni vorig jaar presidentsverkiezingen gehouden, die werden gewonnen door de rijke zakenman Moshood Abiola. Onder druk van de legertop, die bang was dat Abiola een onderzoek naar corruptie zou instellen, verklaarde de toenmalige sterke man Babangida de verkiezingen ongeldig. Temidden van de resulterende politieke chaos nam minister van defensie Sani Abacha in november de macht over. Abiola, die zich fel tegen het ongeldig verklaren van de verkiezingen verzet, riep zich op 12 juni, exact een jaar na de presidentsverkiezingen, alsnog uit tot president. Vorige week werd hij gearresteerd op beschuldiging van verraad. (Reuter, AFP)