Koreanen slaan bijna munt uit Duitse 'Unordnung'

ROTTERDAM, 28 JUNI. Duitsland is winnaar geworden in groep C, maar er was weinig reden tot vreugde na de 3-2 zege op Zuid-Korea, gisteravond in Chicago. De Duitsers mogen van geluk spreken, want na een ruime voorsprong van 3-0 kropen ze in de slotfase verscheidene keren door het oog van de naald. Na de wedstrijd restte maar één pluspunt: Duitsland mag nu in Chicago blijven, de stad die door aanvoerder Lothar Matthäus “onze tweede woonplaats” is genoemd. Zaterdag treffen de Duitsers daar in de tweede ronde een van de nummers drie, mogelijk het thuisland, de VS.

Bondscoach Berti Vogts had vooraf “vuurwerk” beloofd. Na afloop moest hij met een strak gezicht erkennen dat de zege gelukkig tot stand was gekomen. Vogts sprak voortdurend over “Unordnung”, de wanorde bij Duitsland. “Dat mag niet gebeuren. Hier moet over worden gepraat”. Matthäus: “We bewogen te weinig.” De captain moest vlak na het tweede Koreaanse doelpunt in de tweede helft wegens een hevig bloedende wond aan de rechtervoet worden vervangen. “Ik was graag doorgegaan, maar de pijn werd steeds erger.” De wond werd na de wedstrijd gehecht.

Matthäus wist nog af en toe de rust en het overzicht te bewaren. Dat lukte de meeste andere Duitsers niet. En dat terwijl zij een zeer geroutineerde ploeg vormen. Liefst acht spelers uit het gouden elftal van het WK van '90 stonden gisteren op het veld. Met name Andreas Brehme, matchwinnaar in de finale tegen Argentinië in Rome, was geen schim meer van de overtuigende speler van vier jaar geleden. Vogts nam de 33-jarige verdediger na afloop nadrukkelijk in bescherming. “Hij kreeg geen steun en stond steeds tegenover twee man.”

In de eerste helft leek Duitsland op weg naar een grote overwinning. Jürgen Klinsmann met twee fraaie treffers en Karl-Heinz Riedle zetten hun ploeg op 3-0. Toch hadden de Koreanen ook voor rust een aantal riante mogelijkheden op een doelpunt. Zo liet de Duitse keeper Bodo Illgner de bal na een voorzet uit zijn handen glippen, maar daar kon de tegenstander toen nog geen gebruik van maken.

Met de geroutineerde verdediger Hong Myung Bo naar voren geschoven drukte Zuid-Korea in de tweede helft de Duitsers volledig in de defensie. Bondscoach Kim Ho had zijn spelers in de kleedkamer verteld dat ze net zo vrijuit moesten spelen als op de training. Hij verving in de rust keeper Cho In Young, de aanvoerder die bij de derde Duitse treffer een fout had gemaakt. “Hij voelde zich niet goed”, legde Kim Ho uit.

De wereldkampioen verdedigde met tien man, maar kon niet voorkomen dat Bo en Hwang Sun Hong verdiend tegen scoorden. De technisch begaafde Koreanen gingen daarna op jacht naar de 3-3. Ze begrepen dat ze met een derde gelijkspel op rij nog kans zouden maken om als één van de vier nummers drie naar de volgende ronde te gaan. Maar pech en de goede doelman Illgner voorkwamen een sensatie in Chicago.

De Duitsers zullen de vier dagen die resten tot de volgende wedstrijd hun wonden moeten likken. Na het povere spel zal een aantal reserves een plaats in het elftal claimen. Veteraan Rudi Völler vindt dat hij moet spelen en ook Andreas Möller is die mening toegedaan. Möller stond tegen Spanje nog in het basiselftal. Vogts koos tegen Zuid-Korea voor Matthias Sammer. Aanvoerder Matthäus pleitte voor het meespelen van Möller, maar hij kreeg zijn zin niet. De middenvelder van Juventus kwam in de tweede helft nog wel als invaller het veld in, voor de geblesseerde Matthäus.

Volgens berichten rommelt het in de Duitse selectie. Vogts ontkende dat gisteren. “Er is geen herrie. Dat is onzin.”