Kohl geeft oorlogsbuit terug aan Frankrijk

ROTTERDAM, 28 JUNI. De Duitse regering heeft gisteren in Berlijn 27 schilderijen aan Frankrijk teruggegeven die in de Tweede Wereldoorlog door een Duitse legerofficier uit Parijs waren meegenomen. Het gaat om doeken van (post-)impressionistische meesters als Monet, Manet, Cézanne, Gauguin en Renoir.

Een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de regering met de teruggave “een gebaar wil maken dat de nauwe Duits-Franse vriendschap benadrukt.” Ook wil Duitsland “een voorbeeld stellen voor de samenwerking tussen grote cultuurnaties in Europa,” aldus de regeringsfunctionaris.

Bondskanselier Helmut Kohl had vorige maand tijdens het Frans-Duitse topoverleg in Mulhouse al een schilderij van Claude Monet uit dezelfde verzameling aan president François Mitterand overhandigd. Het doek, dat officieel geen titel draagt, stelt een weg voor in Louveciennes, ten oosten van Parijs.

De verzameling van 27 schilderijen is in de oorlog bij Joodse eigenaren geconfisqueerd en door een Duitse officier bij een soldaat van de Wehrmacht uit Magdeburg in bewaring gegeven. Toen de officier zich na de oorlog niet meldde, droeg de Wehrmacht-soldaat de verzameling over aan de regering van de DDR. De kunstwerken verdwenen naar museumdepots in Oost-Berlijn.