Koffieprijs schiet 40 pct omhoog

LONDEN/ AMSTERDAM, 28 JUNI. Strenge vorst in Brazilië heeft gisteren een prijsexplosie veroorzaakt op de wereldkoffiemarkt. Op de termijnmarkt in Londen steeg de notering voor levering in september tot 3.150 dollar per ton, 40 procent meer dan vrijdag. De slotkoers gistermiddag bedroeg 2.850 dollar, bijna 600 dollar meer dan eind vorige week. Vanmorgen opende koffie op 2.890 dollar per ton, steeg even boven de 3.000 dollar, maar zakte rond het middaguur terug naar 2.995 dollar. Handelaren spreken van “exceptionele prijzen die sinds vele jaren niet meer zijn voorgekomen”.

Oorzaak van de explosieve prijsstijging is de vrees dat de vorst een belangrijk deel van de koffie-oogst in Brazilië (de belangrijkste koffie-producent ter wereld) heeft vernietigd. Het land heeft vanmorgen besloten om de koffie-export voor onbepaalde tijd stil te leggen om prijsopdrijving door speculatie te voorkomen.

De vorst in de zuidelijke staten Sao Paulo en Parana is de hevigste sinds 1981. Naar schatting zal 15 tot 30 procent van de oogst van het seizoen 1995 verloren gaan, ofwel minimaal 5 procent van de wereldproduktie. Volgens de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers zal het nog enkele dagen duren voordat de omvang van de schade bekend is en de gevolgen voor de markt duidelijk worden.

De ongunstige weerberichten uit Brazilië versterken de toch al stijgende koffieprijs. Een van de oorzaken daarvan is de jarenlange verwaarlozing van de koffieplantages als gevolg van de lage prijzen. Dat leidde vooral in Brazilië en Colombia tot minder goede oogsten en vrees op de koffiemarkt voor schaarste. De prijs op de wereldmarkt is daardoor het afgelopen jaar verdubbeld. De branders zagen zich onlangs genoodzaakt om de prijs van een pak koffie te verhogen.

De huidige situatie doet denken aan de hevige kou van 1975, toen tweederde van de Braziliaanse koffie-oogst verloren ging. Op de wereldmarkt liep de koffieprijs toen op tot 7.000 dollar per ton.