Justitie: 270 aanvragen voor detectivebureaus

ROTTERDAM, 28 JUNI. Tweehonderdzeventig particulieren en bedrijven hebben bij het ministerie van justitie een vergunning aangevraagd een particulier recherchebureau te mogen beginnen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie. In augustus moet het onderzoek naar de aanvragen zijn afgerond.

Particuliere recherchebureaus moeten per 1 december 1993 de plaatselijke politie op de hoogte stellen van hun activiteiten. Dat is het gevolg van een wijziging van de Wet op de weerkorpsen. Het gebruik van de term 'detective' wordt aan een wettelijke vergunning gebonden. Vóór de wetswijziging was er geen enkele speciale regel voor deze recherchebureaus; iedereen kon zich 'detective' noemen. Met het onder de wet brengen van de detectivebureaus wilde ex-minister Hirsch Ballin (justitie) het toezicht op deze bedrijfstak vergroten. Bewakings- en beveiligingsdiensten moesten al aan deze voorschriften voldoen.

Particulier detective F. den Boer (56) noemt het aanbod van 270 recherche bedrijven 'heel droevig'. “Antecedenten of niet, u kunt zich zo inschrijven”. Volgens Den Boer is iedereen “als een haas” op de markt van het detectivewerk gedoken. “We hebben een omzetdaling, dat is verschrikkelijk. Er komen er steeds meer bij.” Zeven aanvragen zijn tot nu toe door Justitie geweigerd. In bijna al deze gevallen was dat vanwege gebleken 'criminele antecedenten'. Eén geval betrof een politeman die privé als detective wilde bijverdienen.

Volgens A. Hoogenboom, die vorig jaar in Leiden promoveerde op zijn proefschrift Het Politiecomplex, bestaat er een 'old boys' netwerk tussen werknemers van particuliere recherchebureau's - vaak ex-politieagenten - en hun 'collega's' bij de politie. In strijd met de regels kopen particuliere onderzoekers regelmatig inlichtingen van de politie, over bijvoorbeeld criminele antecedenten. Momenteel loopt een strafzaak tegen een aantal agenten uit Nieuwegein die inlichtingen over antecedenten van burgers verkochten aan een particulier recherchebureau.

Den Boer was voorzitter van de Detective Associatie Nederland. De associatie is enige maanden geleden opgeheven omdat er “hoegenaamd geen interesse bestond” in een overkoepelende detective-organisatie. “Men wil niet in zijn keuken laten kijken”, aldus Den Boer. De vader van Den Boer begon in 1929 het eerste detectivekantoor van Nederland.