Herstel koersen Amsterdam door sterkere dollar

AMSTERDAM, 28 JUNI. De aandelenkoersen hebben zich vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs licht hersteld in het spoor van de iets sterkere dollar. Handelaren noemden de stijgingen op de zeer onrustige aandelenmarkten in Europa nog erg broos.

AMSTERDAM De deining op de effectenbeurzen hield vanmorgen onverminderd aan, nadat de koersen gisteren grote klappen hadden opgelopen door de zwakke dollar. Dat begon gisteravond in New York waar Wall Street na de grote daling van vrijdag (de Dow Jones ging met 62 punten omlaag) bijna 50 punten omhoog ging. Londen opende vanmorgen 27 punten hoger, zag deze winst korte tijd later bijna geheel verdwijnen en kwam uiteindelijk 0,58 procent hoger op 2916 punten. Op de beurs in Frankfurt schoten de aandelen met 1,64 procent omhoog tot 2021 punten, waarmee het verlies van gisteren al weer bijna was ingelopen.

De Amsterdam EOE-index (AEX) van de 25 meest actieve fondsen ging vanmorgen met bijna 5 punten omhoog tot 382 punten, het niveau van voor de koersdaling gisteren. Behalve het herstel op Wall Street en de positieve impuls van het onrustige Londen, speelde de dollar daarin de hoofdrol. De dollar stond rondom het middaguur op 1,7794 gulden tegen 1,7695 gulden gisteren.

Handelaren hadden het idee dat daarmee geen einde is genomen aan de nerveuze stemming op de beurs. De dollar blijft voorlopig een onzekere factor, ook al doordat onduidelijk is of de monetaire autoriteiten in Europa en vooral de VS zich sterk zullen maken voor een hogere dollar. De handel was vanmorgen ook te dun om te spreken van een echt herstel: de omzetten waren zo laag dat de kleinste kooporder al een koersstijging tot gevolg had.

Geheel tegen de trend van de hogere markt in bewoog KPN zich. Daarmee werd de tegendraadse stemming van gisteren voortgezet. Het fonds was toen hoger ondanks een lagere markt. Nu moest KPN 0,30 terrein prijsgeven op 50 gulden, volgens de markt een steunpunt. In de financiële sector klom verzekeraar Aegon 1,60 naar 94,20 gulden. ING was 0,80 hoger op 75,10 gulden. Fortis Amev en ABN Amro stegen elk vier dubbeltjes tot 70,90 gulden en 57,80 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van Wall Street zijn gisteren de aandelenkoersen over een breed front behoorlijk gestegen. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen klom met 48,56 punten tot 3685,50.

Aanvankelijk leek de onzekerheid over de versterkte daling van de dollarkoers die eerder op de dag de financiële markten in Azië en Europa had geteisterd, ook in New York hard toe te slaan. Kort na het begin van de handel schoot de Dow Jones-index naar beneden. Op een gegeven moment noteerde de belangrijkste beursmeter een verlies van ruim 25 punten. In de loop van de ochtend trad evenwel herstel op.

De opleving omschreven handelaren als een technisch herstel op het verlies van 62,15 punten dat de Dow Jones-index op vrijdag te verwerken had gekregen. Maar ook een betere obligatiemarkt had duidelijk effect op de aandelenkoersen. De onzekerheid over de dollarkoers speelde maandag in New York minder zwaar mee dan op de meeste effectenbeurzen in Europa. De achteruitgang die de Amerikaanse munt tijdens de handel in New York onderging, bleef binnen de perken.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio deed het vandaag beter dan gisteren. De Nikkei-index ging met 338,27 punten omhoog tot 20.539,23 punten. De grote beleggers sloegen aan het kopen toen bleek dat de valutamarkt zich redelijk kalm hield.