Groeiende bezorgdheid over strijd in Bosnië

SARAJEVO, 28 JUNI. De bezorgdheid over de niet aflatende strijd in Bosnië neemt snel toe. De Veiligheidsraad van de VN riep vannacht de strijdende partijen op zich te houden aan het op 10 juni ingegane bestand; in Kroatië is gewaarschuwd dat de strijd zich tot buiten Bosnië kan uitbreiden; en Joegoslavië (Servië en Montenegro) liet weten de ontwikkelingen in Bosnië met “extreme bezorgdheid” gade te slaan.

De strijd in Centraal-Bosnië, waar het regeringsleger ondanks het bestand een groot offensief heeft ingezet tegen de Serviërs op de berg Ozren en bij de stad Doboj, liet gisteren niet af. De moslims trachten de controle te krijgen over de weg tussen Zenica en Tuzla, die voor een deel in handen is van de Serviërs. De controle over de weg geeft de moslims de controle over de aanvoerlijnen van de Adriatische Zee tot Tuzla in het noorden van Bosnië.

De VR riep gisteren in een verklaring de moslims en de Serviërs op zich te onthouden van “elke vijandige actie die de positieve ontwikkelingen [in het vredesproces] in gevaar kan brengen”. De voorzitter van de raad, Salim al-Khussaiby, verklaarde dat de leden van de VR “zeer bezorgd” zijn over de voortdurende strijd.

De Kroatische minister van buitenlandse zaken, Mate Granic, zei dat de strijd in Bosnië kan overslaan naar Kroatië en Macedonië als de gevechten voortduren en het vredesplan van de internationale contactgroep door een of meer van de strijdende partijen wordt afgewezen. Dit vredesplan, waaraan op het ogenblik de laatste hand wordt gelegd, wordt begin volgende maand aan de partijen in Bosnië voorgelegd.

De Joegoslavische regering zei gisteren in een in Belgrado uitgegeven verklaring dat de Veiligheidsraad “de laatste kans op vrede” moet benutten door de moslims onder druk te zetten. Als dat niet gebeurt, aldus de verklaring, wordt een uitbreiding van het conflict, met alle niet te voorziene gevolgen van dien, onvermijdelijk. De ontwikkelingen op het slagveld, aldus de verklaring, tonen aan dat niet alle drie de strijdende partijen vrede willen.

De moslims maken geen geheim van hun plannen om de strijd voort te zetten, het bestand ten spijt. Zondag kondigde hun opperbevelhebber, generaal Rasim Delic, “een bevrijdingsoorlog” aan. Gisteren zei de bevelhebber van het Zevende Legerkorps van het regeringsleger, generaal Mehmed Alagic, dat zijn troepen vast van plan zijn de strategisch belangrijke berg Vlasic en de steden Donji Vakuf en Jajce op de Serviërs te heroveren. (Reuter, AP, AFP)