Gemeente Amsterdam in onderhandeling over verkoop van Y-markt

AMSTERDAM, 28 JUNI. Een commerciële exploitant moet de noodlijdende Y-markt in Amsterdam redden. Wethouder E. Peer (economische zaken) heeft dat de Y-markt-ondernemers gisteren meegedeeld. De gemeente Amsterdam onderhandelt met een gegadigde, die morgen bekendmaakt of hij de markt overneemt. Durft de exploitant dit niet aan, dan zal de Y-markt met vooral allochtone ondernemers sluiten en krijgen de kooplieden een standplaats op een andere markt.

De gemeente wil niet zeggen wie de exploitant is. B. van Kampen, eigenaar van de succesvolle Zwarte Markt in Beverwijk, heeft een aanbod van de gemeente afgewezen. “Ik geloof niet in deze markt”, aldus Van Kampen desgevraagd. Als de Y-markt sluit, wil hij wel ten minste negentig ondernemers op zijn markt onderbrengen.

Ruim honderd Y-markt-ondernemers waren gistermiddag naar het Amsterdamse stadhuis gekomen om “duidelijkheid over hun toekomst” te eisen. Ze reageerden woedend toen hun advocaat, mr. D. van Reekum, vertelde wat met wethouder Peer besproken was. “Die exploitant gaat zeker onze laatste centen inpikken”, riep groenteboer Delsman. Visboer Veerman viel hem bij: “De enige oplossing is een markt achter het Centraal Station.”

De Y-markt is nu gesitueerd op een afgelegen lokatie aan de Westerdoksdijk. De markt is in oktober 1993 begonnen als werkgelegenheidsproject voor allochtonen. Alle kooplieden verkeren in financiële problemen doordat de markt nauwelijks bezoekers trekt. Bij de start waren ruim 200 kraampjes, nu zijn er nog ongeveer 140. De ondernemers vinden dat de gemeente hen verkeerd heeft voorgelicht: er werden twee miljoen bezoekers per jaar voorspeld. Het stadsbestuur baseerde zich daarbij echter op een onderzoek naar een markt vlak achter het Centraal Station.

De ondernemers zijn verdeeld over de vraag hoe het verder moet. Een deel wil stoppen en verlangt een schadevergoeding van de gemeente. Anderen willen een nieuwe markt beginnen pal achter het Centraal Station of doorgaan op de huidige lokatie, met een gemeentelijke investering van enkele miljoenen. Volgens de Maatschappij voor Bedrijfsobjecten ligt sluiting van de Y-markt bedrijfseconomisch gezien voor de hand.