FIFA stuurt nog geen WK-arbiters terug naar huis

DALLAS, 28 JUNI. De FIFA houdt de 'rode kaart' voor falende scheidsrechters bij het WK voetbal nog even op zak.

Tot aan de kwartfinales mogen alle geselecteerde arbiters en grensrechters in Amerika blijven. Daarna krimpt de federatie het keurkorps in.

Volgens de scheidsrechterscommissie van de FIFA is tot dusver het niveau van de arbitrage bij het wereldkampioenschap dermate hoog dat niemand vroegtijdig naar huis hoeft. “In 26 wedstrijden heeft meer dan tweederde van de scheidsrechters een buitengewoon hoog cijfer van de onafhankelijke waarnemer gekregen”, liet voorzitter David Will maandag in Dallas weten.

FIFA-secretaris Sepp Blatter wees op de positieve tendens die uit de statistieken van de eerste reeks van 26 wedstrijden naar voren komt. Het gemiddeld aantal geconstateerde overtredingen per duel zakte van 39 in Italië naar 28 bij het huidige WK. Het aantal gevallen van buitenspel daalde van acht naar 6,5, en de zuivere speeltijd nam toe van 52 minuten in 1990 naar 61 minuten nu.