FDP wil afstand van CDU nemen in poging kiezers terug te winnen

BONN, 28 JUNI. De FDP, de liberale coalitiepartner van de christendemocratische CDU, overweegt na de verkiezingsnederlaag in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt haar koers bij te stellen. De partij moet een onafhankelijker imago krijgen, zei partijleider Klaus Kinkel in Bonn. “Alles staat nu op het spel.”

Volgens hem is het gebrek aan populariteit te wijten aan het feit dat de kiezers de FDP beschouwen als ondergeschikt aan de CDU van bondskanselier Helmut Kohl, die sinds twaalf jaar met steun van de liberalen regeert. Als de FDP bij de landelijke verkiezingen in oktober de kiesdrempel van vijf procent niet haalt, resten Kohl weinig andere mogelijkheden dan de vorming van een grote coalitie met de SPD.

In juni aanvaardde het FDP-congres Kinkels voorstel om na de verkiezingen de coalitie met de CDU voort te zetten. Gisteren distantieerde Kinkel zich van Kohl door te klagen dat de bondskanselier ten onrechte alle eer opstrijkt terwijl het werk door zijn - liberale - minister van economische zaken is gedaan.

Hans-Dietrich Genscher, onder wiens partijvoorzitterschap de FDP bij de landelijke verkiezingen in 1990 elf procent van de stemmen behaalde, zei dat de FDP zich te veel heeft beperkt tot een economisch beleid ten gunste van de goed verdienende Duitse kiezer. De FDP zal meer nadruk leggen op de liberale waarden en zich duidelijker gaan onderscheiden van de andere partijen, kondigde Kinkel aan.

Sinds hij een jaar geleden het partijleiderschap van Genscher overnam, heeft de FDP vier verkiezingsnederlagen moeten incasseren. De kiezers missen het charisma van Genscher, de architect van de Duitse eenwording in 1990, dat de als 'Schwabische Dickschädel' en 'flapuit' omschreven Kinkel ontbreekt.

Zelfs in Genschers thuisbasis Saksen-Anhalt verloor de FDP zondag alle zetels in het regionale parlement omdat de partij de kiesdrempel van vijf procent niet haalde, net zoals eerder in Hamburg en Nedersaksen gebeurde. Ook bij de Europese verkiezingen op 12 juni haalde de FDP geen zetels.

De FDP, schrijft Die Welt, is “de achilleshiel van de bondskanselier”. Veel Duitse kranten houden rekening met de mogelijkheid van een grote coalitie, maar Kohl zei gisteren in Bonn dat het zo'n vaart niet zal lopen. Hij zei te vertrouwen op de herverkiezing van de centrum-rechtse coalitie. Wel moet de FDP ophouden met het intern geruzie dat de partij al sinds Genscher kwelt. “Mijn enige advies aan de FDP is de commentaren niet te lezen die u doodschrijven en een voorbeeld aan mij te nemen”, zo sprak Kohl de liberalen moed in. De bondskanselier heeft zelf pas sinds enkele maanden zijn populariteit, die hij tijdens de economische recessie verloor, teruggewonnen.

De laatste opiniepeilingen geven Kohl gelijk. Als nu gestemd zou worden, zouden de liberalen acht procent van de stemmen krijgen. De CDU zou met 38 procent als sterkste uit de strijd komen. De sociaal-democraten staan op 34 in de peilingen. (AP, Reuter)