Een electronisch schetsboek met krijt, verf en schaar

Een poppenhuis dat kan worden binnengetreden en geactiveerd met behulp van een muis, dat is kort samengevat de gedachte achter de CD-Rom A silly noise in the house. Het huis van de berenfamilie bestaat uit een trapportaal, een woonkamer, een keuken, een slaapkamer, een badkamer en een zolder.

Achter werkelijk ieder detail dat met de muis wordt 'aangeklikt' verschuilt zich iets: van de potten en pannen in de keuken die tezamen een rammelend georkestreerd lied ten beste geven tot en met de krokodil onder het badlaken, die plotseling in het water springt en uitroept: “See you later alligator, in a while crocodile.” Zelfs een onooglijke doos op zolder blijkt een trompetter te herbergen, die met zijn melodie een rijtje oude jassen doet swingen.

Dit poppenhuis is een wonder van modern speelgoed, dat niet alleen kinderen weet te fascineren. Men kan eindeloos de kamers in en uit, de lichten dimmen, de radio activeren, de beren met elkaar laten converseren, de etenswaren op de ontbijttafel distribueren of de muizen op zolder al dansend een liedje laten zingen. Heel fraai is de slaapkamer van de twee kleine beertjes, waar door middel van een _ met de muis te sturen _ toverstaf een droomwolk kan worden weggewist of de kamer in de bundel van een _ eveneens mobiele _ zaklamp kan worden geillumineerd.

De CD-Rom Just me and my grandma is zowel een animatiefilmpje als een prentenboek in twaalf episoden, waarbij op iedere prent de hoofdrolspelers en figuranten naar keuze hun eigen verhaal vertellen. Dit programma, dat kan worden gedraaid in het Spaans, Japans of Engels, beoogt niet alleen te amuseren, maar ook te leren. De teksten komen in beeld en de woorden die worden uitgesproken lichten op. Naar wens kan de hele tekst opnieuw worden gelezen en uitgesproken; als een apart woord wordt aangeklikt, klinkt en licht dat op.

In Just me and my grandma wordt het verhaal verteld van een jongetje dat met zijn grootmoeder naar het strand gaat en daar tal van avonturen beleeft: hot dogs die in het zand belanden, oma die onder haar voeten wordt gekieteld, zandkastelen die onder water lopen en een snorkelpartij. Steeds als het verloop van de handeling stokt kunnen met de muis de figuranten worden geactiveerd; niet alleen andere menselijke en dierlijke aanwezigen op het strand brengen een kunstje ten beste en klanken voort, maar ook schelpen, stenen, bomen, het water en de zon doen mee. Deze CD-Rom is waarschijnlijk met veel plezier gemaakt, de onuitputtelijke hoeveelheid details zijn steeds verrassend en vaak geestig. Een weergaloos levend prentenboek, dat zo snel mogelijk een Nederlandse vertaling verdient.

Voor dezelfde leeftijdscategorie van jongere kinderen is het programma Kid Pix bestemd, een elektronisch schetsboek inclusief krijt, verf, gom, schaar, lijm, stempels en chablonen. Dat lijkt ingewikkelder dan het is: Kid Pix is kinderlijk eenvoudig, maar biedt een vrijwel grenzeloze hoeveelheid mogelijkheden. Men kan met de muis lijnen trekken in alle soorten, kleuren en maten, er kan met een kwast worden gedruppeld en gekliederd, er kunnen vierkanten en ovalen in eindeloze varianten worden gemaakt en de tekeningen kunnen van elk gewenst decor worden voorzien. Eigenlijk moet je behalve een computer met kleurenscherm en voldoende vermogen ook een kleurenprinter hebben, zodat de scheppertjes hun werk ook naar oma kunnen sturen.

    • Tom Rooduijn