Duitsland en Spanje naar volgende ronde

ROTTERDAM, 28 JUNI. Duitsland en Spanje hebben zich gisteravond geplaatst voor de tweede ronde. Duitsland versloeg met moeite Zuid-Korea (3-2) en werd winnaar van groep A. Spanje eindigde als tweede in deze groep door winst tegen Bolivia (3-1). Zaterdag speelt Spanje in Washington in de achtste finale tegen Zwitserland.

Bondscoach Advocaat kondigde gisteren aan dat hij morgen tegen Marokko, een duel dat Oranje niet mag verliezen, in ieder geval een spits zal opofferen voor een middenvelder. Hij speelt zelfs met de gedachte over te schakelen op een concept met vier verdedigers, vier middenvelders en twee spitsen. Vanavond overlegt hij daarover met Jan Wouters, Ronald Koeman en Frank Rijkaard.

Volgens de scheidsrechterscommissie van de FIFA is het niveau van de arbitrage tot dusver dermate hoog dat geen van de scheidsrechters vroegtijdig naar huis hoeft. Sepp Blatter, de secretaris van de wereldvoetbalbond, wees erop dat na de eerste reeks van 26 wedstrijden het gemiddeld aantal overtredingen per duel zakte naar 28. Bij het vorige WK, in Italië, was dat nog 36. De zuivere speeltijd nam toe van 52 minuten in 1990 naar 61 minuten nu.

Vanavond worden vier wedstrijden gespeeld. In groep E Ierland - Noorwegen en Italië - Mexico (beide 18.30 uur) en in groep B Brazilië - Zweden en Rusland - Kameroen (beide 22.00 uur).