Demonstranten in Indonesië veroordeeld

JAKARTA, 28 JUNI. Een Indonesische rechtbank heeft vandaag 20 mensen, die de afgelopen dagen hadden deelgenomen aan betogingen tegen het verbod van drie weekbladen, veroordeeld tot geldboetes of, in plaats daarvan, celstraf. De rechter in Jakarta stelde de aangeklaagden voor de keus: een boete van tweeduizend rupiah (een dollar) of vijf dagen gevangenisstraf. Enkele van de veroordeelden verwierpen het vonnis en zeiden in hoger beroep te gaan. Een van de gearresteerden was de populaire dichter Rendra. De betogers werden gisteren opgepakt toen ze voor het ministerie van informatie protesteerden tegen het verbod, door de regering, van drie weekbladen. De bladen zouden zich te kritisch hebben uitgelaten over de verschillen van mening binnen de regering. Vor morgen zijn door opposanten van de maatregel nieuwe betogingen aangekondigd. (AP)