Clinton benoemt nieuwe chef-staf

WASHINGTON, 28 JUNI. President Clinton heeft gisteren de chef-staf van het Witte Huis, Mack McLarty, vervangen door Leon Panetta, tot dat ogenblik begrotingsdirecteur. Volgens Clinton voegt Panetta's benoeming “kracht en vitaliteit” toe aan de regering. Panetta zei gisteren bij de aanvaarding van zijn ambt dat er nog meer wijzigingen in de staf van het Witte Huis komen.

McLarty blijft als 'adviseur' aan het Witte Huis verbonden. Volgens Clinton heeft McLarty de functieroulaties zelf voorgesteld. “Hij vertrekt niet. Hij is mijn beste vriend”, zei Clinton over McLarty met wie hij in Hope, Arkansas, de kleuterschool heeft gedeeld. Van de groeiende groep 'adviseurs' maakt ook George Stephanopoulos deel uit, die vorig jaar als presidentieel woordvoerder het veld moest ruimen.

Clinton prees Panetta gisteren uitbundig. “Hij zal de geschiedenis ingaan als de eerste begrotingsdirecteur die de 'draak van het overheidstekort' heeft verslagen”, zei Clinton. Panetta gaat zich inspannen om de communicatie tussen het Witte Huis en het Congres te verbeteren.

David Gergen, algemeen presidentieel adviseur en communicatiespecialist, gaat zich richten op het buitenlandse beleid en zal in die hoedanigheid zowel Clinton als de minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher bijstaan. Gergen zei dat hij in zijn nieuwe functie niet lang zal aanblijven. De Republikein Gergen was adviseur voor de presidenten Nixon, Ford en Reagan en werd een jaar geleden door het Witte Huis aangenomen.