Bod AVCB op Staal Bankiers is mislukt

ROTTERDAM, 28 JUNI. Het openbaar bod van verzekeraar AVCB in Naarden op de aandelen van Staal Bankiers, een kleine beursgenoteerde bank in Den Haag, is mislukt. De Arab Banking Corporation in Bahrein, die iets meer dan vijf procent van de aandelen Staal Bankiers bezit, weigert haar stukken tegen het huidige bod van 18,50 per aandeel aan te melden. De aanmelding voor het bod liep vanmiddag om precies 3 uur af.

“Wij zullen onze aandelen Staal Bankiers niet aanmelden”, zei directeur J.P. Faberij de Jonge van de Arab Banking Corporation vanochtend desgevraagd. Hij wilde verder geen toelichting geven op zijn beslissing. AVCB wilde vooruitlopend op de officiële afloop evenmin iets kwijt. De verzekeraar staat nu voor de keuze het bod te verhogen (wat tot nog toe van de hand is gewezen) of voorlopig te berusten in een bestuurlijke patstelling met een grote minderheidsaandeelhouder.

Faberij de Jonge had vier weken geleden, toen AVCB het bod bekend maakte, al aangegeven dat hij de prijs te laag vond. Hij schitterde door afwezigheid op de informatieve aandeelhoudersvergadering waar het bod twee weken geleden werd toegelicht.

Beleggers hadden de afgelopen dagen geen rekening meer gehouden met volhardende oppositie tegen het bod. Op de effectenbeurs ligt de koers al geruime tijd precies op het bod van 18,50 gulden.

AVCB heeft al meer dan 83 procent van de aandelen van Staal Bankiers in handen. De coöperatieve verzekeraar, die zich met Staal in de gelederen als een bankverzekeraar wil gaan profileren, kocht eerder dit jaar al het meerderheidsbelang in Staal Bankiers van het familiebedrijf Vendex International (V&D warenhuizen, dienstverlening).

Omdat Arab Banking Corporation meer dan vijf procent van de aandelen Staal Bankiers heeft, kan AVCB geen gebruik maken van de wettelijke regeling om minderheidsaandeelhouders te dwingen hun aandelen te verkopen. Dat kan alleen als minderheidsaandeelhouders minder dan vijf procent hebben.

    • Menno Tamminga