Beurzen hoger na adempauze dollar

AMSTERDAM, 28 JUNI. De Amerikaanse dollar heeft zich vannacht en vanmorgen staande weten te houden ten opzichte van de Europese munten en de Japanse yen.

Tegen het middaguur noteerde de Amerikaanse munt bijna 1,78 gulden. Dat is licht hoger dan het slot van gisteren. Tegenover de yen hield de dollar stand op 100,35 yen, net boven de psychologisch belangrijke grens van 100 yen voor een dollar. Op de Japanse valutamarkt greep de Bank of Japan vannacht nogmaals kortstondig in met steunaankopen in de yen-dollarkoers toen de dollar opnieuw dreigde te zakken. Uit onzekerheid bij de handelaren over verdere internationale interventies door centrale banken bleef de koers daarna op peil.

Verderop in de week wordt op de valutamarkt een hernieuwde druk op de munt verwacht. In Washington zeiden bronnen rond het Witte Huis dat de dollarkoers zeker een gespreksonderwerp wordt bij de ontmoeting tussen de zeven grootste industriekanden (G7) eind volgende week in Napels. Ook over de verslechterde Amerikaans-Japanse handelsverhoudingen, die een van de oorzaken is voor de kracht van de yen, moet dan meer duidelijkheid komen. Omdat de Japanse premier Hata gisteren zijn ontslag heeft ingediend, heerst nu op de valutamrkt onzekerheid over de vraag of Japan in Napels een slagvaardige gesprekspartner zal zijn.

De adempauze in de dollarkoers had vanmorgen een positief effect op de Europese aandelen- en obligatiekoersen. In Duitsland stond de DAX-index tegen het middaguur 1,4 procent hoger dan het slot van gisteren. Parijs noteerde een winst van 1,3 procent, Londen van een half procent en in Amsterdam stond de AEX-index tegen de 1,3 procent hoger. De koersstijgingen volgden op het koersherstel van gisterenavond in New York en vanmorgen in Japan.

De koersen van obligaties wonnen vanmorgen in Europa wat terrein terug. De kapitaalmarktrente, gemeten aan het effectieve rendement op de jongste Nederlandse tienjarige staatsobligatie, liep terug tot 7,04 procent rond het middaguur. In het reguliere overleg van het monetaire comité van de Europese Unie, dat vandaag plaatsheeft, zijn de scherp gedaalde obligatiekoersen van dit jaar, en de daarmee opgelopen kapitaalmarktrente in Europa, onderwerp van gesprek. Ook praten de ministers van financiën en de presidenten van de centrale banken van de EU-landen in het overleg over de dollarkoers.