Begemann wil dochter Holec in gedeelten verkopen

UTRECHT, 28 JUNI. Koninklijke Begemann wil onderdelen van dochteronderneming Holec International te Hengelo (2300 werknemers) verkopen om financiersproblemen van het concern op te vangen. Voor Holec Hoogspanning in Amersfoort is het Italiaanse Ansaldo (onderdeel van staatsconcern Finmeccanica) in de markt, terwijl het Duitse Klöckner Holec Laagspanning zou willen hebben.

Dit hebben de vakorganisaties Industriebond FNV en CNV vanochtend desgevraagd bevestigd. Begemann besloot afgelopen vrijdag een eerder noodzakelijk geachte risicodragende lening van 150 miljoen gulden uit te stellen omdat het concern beleggers onvoldoende inzicht kan geven in de toestand van het bedrijf.

“Het kan niet zo zijn dat Holec International het financieringsprobleem van Joep van den Nieuwenhuyzen moet oplossen,” aldus H.A.W. Eektimmerman van de Industriebond FNV.

Begemann-woordvoerder Van Dijk zegt dat het primair van belang is voor Holec dat de reorganisatieplannen worden doorgevoerd en Begemann in principe Holec niet in onderdelen wil verkopen. “In de markt van Holec is er regelmatig contact met collega's en wordt regelmatig gesproken over strategische samenwerkingsvormen.” Hij vindt bovendien de relatie die gelegd wordt door de bonden tussen de financiering van het concern Begemann en de situatie bij dochteronderneming Holec niet terecht.

Bestuurder Th. Katerberg van Industrie- en voedingsbond CNV zegt namens de bonden een woedende brief aan J.A.J. van den Nieuwenhuyzen te willen schrijven waarin staat dat de bonden (ook VHP en Unie BHLP) niet akkoord zullen gaan met het verkopen van delen van Holec. Volgens de bonden gaat dit veel extraarbeidsplaatsen kosten. Bij Holec circuleerden al berichten dat 200 à 300 banen geschrapt zouden moeten worden, om aan de beoogde 50 miljoen gulden besparing in 1995 te komen. De bonden zijn bang dat er aanzienlijk meer arbeidsplaatsen sneuvelen bij uitsplitsing, bij voorbeeld sluiting van de afdeling toelevering. Holec bestaat uit een internationale tak en de Nederlandse Holec Systemen & Componenten die bestaat uit vijf afdelingen: hoog, midden en laagspanning plus een afdeling toelevering en een gespecialiseerde groep. Er is alleen belangstelling voor hoog- en laagspanning.

“Van den Nieuwenhuyzen wil in plaats van fabrieken lucratieve stukjes van de Nederlandse energiemarkt verkopen”, aldus Eektimmerman.

Twee Holec-directeuren, H. Rost van Tonningen en P. Dénis, hebben zelf na verliezen in 1993 organisatie-adviesbureau KPMG ingeschakeld. Zij zijn in juni door Begemann ontslagen en KPMG-onderzoeker J. Sinoo is in de directie benoemd. CNV-bestuurder Kaartenberg: “Sinoo is als adviseur van Holec binnengehaald. Hij heeft onderzoek naar kostenreductie gedaan. Nu is hij door Begemann benoemd als directeur van Holec om dat onderzoek ook maar uit te voeren. Vervolgens geeft hij Begemann een sterkte-zwakte-analyse over de onderdelen van Holec. Ik wil KPMG op het tuchtreglement van organisatieadviseurs aanspreken.”

De bonden menen dat Van den Nieuwenhuyzen gesprekken heeft gevoerd over de verkoop van de winstgevende delen van het bedrijf, nadat contacten met Stork en Klöckner over de verkoop van Holec International als totaal mislukten. Van den Nieuwenhuyzen zou voor Holec als geheel ongeveer 200 miljoen gulden gevraagd hebben, terwijl de biedingen bij 100 à 130 miljoen gulden bleven steken.

De grootste kandidaat voor de verkoop is volgens de bonden, de afdeling Hoogspanning in Amersfoort met 400 à 500 personeelsleden. Hiervoor heeft de Ansaldo, de Holec-concurrent in Italië, belangstelling. De bonden hebben vanochtend in een gesprek met de directie van Holec laten weten dat opsplitsing wat hen betreft onaanvaardbaar is. “Dat is bij heel Holec het gevoel en we kunnen onze mensen hier goed mobiliseren,” aldus Eektimmerman.

    • WABE van ENK