ALFRED NIJHUIS speler van MSV Duisburg over Duitsland - Zuid-Korea

“Ik heb me wel vermaakt de tweede helft. Vooral met de achterliggende gedachte dat de Duitsers weer worden afgemaakt in de pers. Dat bevalt me wel. Maar ze vragen er zelf om. Ze hebben te veel gelijksoortige middenvelders, die allemaal met de bal lopen en ook nog eens de beslissende pass willen geven. En alles gaat over rechts. Het euvel is dat er niet veel betere spelers rondlopen. De jeugd is niet zo goed op het ogenblik. Eigenlijk kan Vogts het ook niet helpen.

Achterin zijn ze kwetsbaar. Vooral Berthold vond ik heel erg slecht. Als Kohler er niet had gestaan, was het nog 3-3 geworden ook. Als je ziet wat hij allemaal weghaalde vlak voor tijd. Bij Brehme zie je ook dat hij ouder wordt. Hij werd er een paar keer finaal uitgelopen. Het enige wat hij niet verleerd is, is het hakwerk.

Fysiek en conditioneeel is het allemaal prima in orde. Sinds gisteren ben ik weer aan het trainen bij MSV Duisburg. Het eerste wat je krijgt zijn bloedtesten, om te kijken hoe het met de conditie gesteld is. In Duitsland wordt een speler in eerste instantie op zijn lichamelijke gesteldheid beoordeeld en dan pas op zijn voetbalkwaliteiten. In Nederland is dat net andersom.

De Duitsers kwamen wel erg gemakkelijk aan een 3-0 voorsprong. Die eerste goal van Klinsmann was wel mooi, maar bij een Europese verdediger had hij de bal nooit zo gemakkelijk kunnen aannemen. En bij de tweede en derde goal blunderde de Koreaanse keeper. In de tweede helft kon je zien dat ze toch kwetsbaar zijn. Ik denk dat je ver van de eigen goal moet spelen om Duitsland te verslaan. Toch verwacht ik dat ze de halve finale halen. Maar heb je nog wel plezier in het voetbal als je zo speelt?''