Zware gevechten in Zuid-Jemen

ADEN, 27 JUNI. Zware gevechten zijn vandaag gemeld ten westen van de Zuidjemenitische stad Aden, waar zuidelijke troepen zich inspannen een noordelijke doorbraak ongedaan te maken. Noordjemenitische eenheden slaagden er zaterdag in de weg af te snijden tussen Aden, hoofdstad van het eenzijdig van Jemen afgescheiden Zuid-Jemen, en het 18 kilometer verderop gelegen Little Aden, waar de enige olieraffinaderij van het zuiden staat. Daardoor is de brandstofvoorziening van het zuiden in ernstig gevaar gekomen.

Direct na zijn doorbraak kondigde het noorden een nieuw staakt-het-vuren af, naar zijn zeggen in antwoord op oproepen van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Het bestand, het zesde sinds 1 juni, werd echter niet van kracht. De buitenwereld toont zich steeds bozer over de aanhoudende noordelijke beschietingen van Aden, waarbij sinds 11 juni meer dan 400 burgers zijn gedood. Diverse landen, aangevoerd door Saoedi-Arabië, willen dat de Veiligheidsraad van de VN deze week in een nieuwe resolutie onmiddellijke naleving door het noorden van een staakt-het-vuren in de acht weken oude oorlog eist. (AFP, AP)