Youssou N'Dour

Étoile de Dakar: Xalis (pam adc 303). Distributie: Munich

Waar de Senegalese zanger Youssou N'dour momenteel staat weet iedereen: met Neneh Cherry hoog in de Top Veertig. Dat hij in 1978 al iets bijzonders was, blijkt uit Xalis waarop hij te horen is met Étoile de Dakar, de voorloper van de Super Étoile band waarmee hij zijn entree in het westen maakte.

De opnamen zijn niet ruisvrij maar dat is geen beletsel om vast te stellen waar de top van de Senegalese popmuziek zich eind jaren '70 bevond: nog flink onder invloed van Cuba. Dat blijkt niet alleen uit titels als Hombre misterioso soy en Banana, maar ook uit de ritmiek en het instrumentarium (conga's, timbales). Maar ook duikt daarnaast de tama al op, de 'talking drum' van Assane Thiam die zo bepalend was voor de kleur van N'Dours latere platen.

Er zijn op deze cd's meer stemmen te horen, o.a. die van Alla Seck en El Hadj Fayé, maar de helderste en opvallendste is die van N'Dour, toen nauwelijks 19 jaar oud. Interessant is de tekst van diens titelsong: 'Als ik een zak vol geld had, zou ik van geluk niet meer kunnen slapen'. Enige zorg over de nachtrust van Youssou N'Dour lijkt anno 1994 dus terecht. Met het oog op het zakgeld van de platenkoper is een waarschuwing op zijn plaats: op deze cd staat slechts 27 minuten muziek.

    • Frans van Leeuwen