Tien miljoen mensen keken naar Oranje

HILVERSUM, 27 JUNI. Bijna tien miljoen (9,7) mensen hebben zaterdag op Nederland 3 gekeken naar het verslag van de wedstrijd België-Nederland. Zeventig procent van alle Nederlanders van zes jaar en ouder keek in ieder geval een deel van de wedstrijd. Tweederde of wel 6,4 miljoen keek thuis. Nog nooit hebben zo veel mensen buitenshuis een voetbalwedstrijd gevolgd: 3,3 miljoen.

Het kijkrecord hield stand. Naar de halve finale van het EK van 1992 tussen Nederland en Denemarken keken 10,2 miljoen kijkers. Van de kijkers buitenshuis deden 2,1 miljoen dat in gezelschap van familie en kennissen. Door 600.000 mensen is de ontmoeting bekeken in cafés, hetzelfde aantal keek in sportkantines of op het werk.

De kijkers beoordeelden het WK-duel, ondanks de nederlaag van het Nederlands elftal (0-1), met een hoog cijfer: 7,5. De eerste wedstrijd van Nederland, tegen Saoedi-Arabië, trok in de nacht van maandag op dinsdag 2,8 miljoen kijkers.