Saksen-Anhalt af op grote coalitie

MAAGDENBURG, 27 JUNI. De christen-democratische CDU in de Oostduitse deelstaat Saksen-Anhalt is bereid tot een gesprek met de sociaal-democratisch SPD om te komen tot de mogelijke vorming van een grote coalitie. Dit gesprek is noodzakelijk geworden nu de liberale FDP bij de gisteren gehouden verkiezingen uit het regionale parlement is verdwenen, waardoor een aantal coalitiemogelijkheden verloren ging. “Het is duidelijk dat als we een onderhandelingspartner hebben, dat de SPD zal zijn”, zei de vertrekkende CDU-premier Christoph Bergner. De SPD sluit het samengaan met de CDU in Saksen Anhalt om tot een meerderheid in het regionale parlement te komen niet uit, maar het idee bevalt de regionale SPD-leider Reinhard Hoeppner niet echt. Hij voorspelde gisteren “buitengewoon moeilijke besprekingen”.

Ondanks politieke en financiële schandalen waar CDU-politici in Saksen-Anhalt de afgelopen jaren bij betrokken waren, waren de christen-democraten gisteren met 34,4 procent van de stemmen de sterkste. Vergeleken met de verkiezingen in 1990 leden zij een verlies van 4,4 procent. De SPD boekte acht procent winst en kwam op 34 procent. Deze uitslag geeft aan, concludeerde de Duitse pers, dat de nek-aan-nek race tussen de CDU en de SPD voor de landelijke verkiezingen nog onbeslist is.

De kiezers stuurden de FDP, de coalitiepartner van de CDU, naar huis. De liberalen haalden met 3,6 procent de kiesdrempel niet, de vierde opeenvolgende verkiezingsnederlaag van deze partij dit jaar. Volgens de financiële krant Handelsblatt zou een verdere val van de FDP een brede regeringscoalitie tussen CDU en SPD in de Bondsdag noodzakelijk kunnen maken.

Voor het regionale parlement is een dergelijke samenwerking de meest voor de hand liggende oplossing. Het is nog niet duidelijk of een coalitie met de Groenen en de Alliantie 90, die samen hun vijf procent behielden, de SPD een meerderheid oplevert. Met de ex-communistische PDS, die 19,9 procent van de stemmen kreeg, wil geen gevestigde politieke partij samenwerken. Zij zien de ex-communisten, die zeggen op te komen voor 'de verliezers van de Duitse eenwording' als een ondemocratisch restant van de communistische regering van Erich Honecker. (AFP, AP, Reuter)