Roemenië dankt krappe zege op VS aan behoudend spel

ROTTERDAM, 27 JUNI. Roemenië heeft zich verrassend geplaatst voor de tweede ronde van het WK in de Verenigde Staten. In de snikhete Rose Bowl van Los Angeles versloegen de Roemenen het gastland met 1-0. Petrescu scoorde na een fout van keeper Meola. De Amerikanen zijn achter Zwitserland als derde geëindigd in groep A en moeten afwachten of ze als een soort lucky loser de volgende ronde bereiken. Door de eigen overwinning én het verlies van Zwitserland tegen Colombia, mag Roemenië in Los Angeles blijven. Zwitserland verhuist naar het koelere Washington.

De Roemeense bondscoach Iordanescu had twee spelers vervangen, na de 4-1 nederlaag tegen Zwitserland. Doelman Stelea verloor zijn plaats aan Prunea, verdediger Selymes was de vervanger van Mihali. Hagi was wederom de spelbepaler om wie alles draaide. De nummer tien met de prachtige traptechniek herstelde zich tegen Amerika van zijn zwakke prestatie tegen de Zwitsers. En als Hagi goed speelt, dan speelt Roemenië goed. Tegen de Amerikanen hoefde speler van Brescia maar af en toe zijn kunsten te laten zien.

De thuisspelende ploeg had lange tijd het betere van het spel. Harkes' schot raakte de paal. Bij de eerste geslaagde tegenaanval ging de snelle spits Raducioiu er met rechts met de bal vandoor. Via een steekpassje bereikte hij Petrescu die keeper Meola totaal verraste met een laag schot in de korte hoek, 1-0.In het verdere verloop van de partij deden de Roemenen geen stap te veel, waardoor de wedstrijd langzaam maar zeker dreigde dood te bloeden. “De Verenigde Staten speelden goed, maar wij hebben de wedstrijd dankzij onze technische capaciteiten uitgespeeld, zoals we vooraf hadden gehoopt”, aldus Iordanescu.

Zijn Amerikaanse collega-bondscoach Milutinovic was ondanks de nederlaag tevreden. “We wilden vier punten halen uit de voorronde en die hebben we nu. Misschien hebben we niet voldaan aan de verwachtingen van sommige mensen, maar volgens mij hebben we tegen Roemenië onze beste wedstrijd van het toernooi gespeeld.”

De Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende floot een uitstekende wedstrijd in Los Angeles. Hij gaf een gele kaart aan de Amerikaan Harkes en de Roemeen Raducioiu. Voor beiden was het de tweede boeking tijdens het WK, waardoor ze het duel in de achtste finales moeten missen.