Revanche voor golfer Muntz

Rolf Muntz is zaterdag in Voerendaal op overtuigende wijze winnaar geworden van het NedCar Nationaal Open voor profs en amateurs. De 25-jarige professionele golfer eindige na vier ronden ruim voor nummer twee Brian Gee, 281 om 290 slagen. Al na de eerste wedstrijddag, vorige week woensdag, stond Muntz op de eerste plaats. Aanvankelijk moest hij die positie delen met Alan Saddington, maar in de resterende drie dagen liet de in België wonende Muntz er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Met zijn zege in het met 40.000 gulden gedoteerde toernooi nam hij sportieve revanche op Chris van der Velde, die Muntz twee weken geleden net voor bleef bij de nationale titelstrijd. Toen verspeelde hij de eerste plaats op de laatste hole, doordat de bal van een hellinkje rolde en in het water terecht kwam.

Sportieve revanche na de teleurstelling van het NK?

Ach, teleurstelling. Ik had dat hellinkje niet goed ingeschat. Dat kan gebeuren en daar leer je vervolgens van. Maar met deze overwinning ben ik wel heel erg blij. Het is een indicatie dat ik goed bezig ben.

Hoeveel uur besteed je aan je sport?

Ik ben het hele jaar onderweg. Gemiddeld speel ik zo'n twee à drie toernooien per maand. Daarnaast train ik dagelijks acht uur.

Je bent nog vrij jong. Wat voor sportieve doelen heb je jezelf gesteld?

Zoveel mogelijk winnen natuurlijk. Maar ik zou vooral graag een keer worden uitgenodigd voor de Ryder Cup, het toernooi tussen de beste profs uit Europa en Amerika. Dat lijkt me echt fantastisch.

Golf is wereldwijd een van de snelst groeiende sporten. Hoe verklaar je dat?

Golf is een heel sociale sport. Wat je met name de laatste tijd regelmatig ziet, is dat veel zakelijke beslissingen op de golfbaan worden genomen. Niet iedereen is daar overigens blij mee. In de Verenigde Staten zijn daarom bijvoorbeeld sinds kort draagbare telefoons op de golfbaan verboden. Maar wat de groei ook ten goede komt, is dat steeds meer mensen beseffen dat golf helemaal niet zo'n dure sport is. De aanschaf van een uitrusting is weliswaar niet goedkoop, maar gaat vervolgens wel ruim twintig jaar mee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een tennisracket.

    • Paul de Lange