President Rabbani verstevigt greep Kabul

NEW DELHI, 27 JUNI. De troepen van de Afghaanse president Burhanuddin Rabbani hebben het afgelopen weekeinde in Kabul twee posten van groot strategisch belang ingenomen. Door de verovering van het historische Bela Hissar-fort en een naburige heuvel, de laatste grote bolwerken in Kabul van de Oezbeekse krijgsheer generaal Rasheed Dostam, is de greep van het Rabbani-kamp op de hoofdstad aanzienlijk versterkt.

Aan de bestorming van het fort gingen hevige luchtbombardementen vooraf. Een woordvoerder liet weten dat de mannen van Rabbani ruim 500 strijders van Dostam gevangen hadden genomen. Voor Dostam, wiens strijdmacht bekend staat om haar vasthoudendheid en wreedheid, betekent de nederlaag pijnlijk gezichtsverlies.

Het was voor het eerst sinds januari, toen de factiestrijd na enkele maanden van relatieve rust weer in alle hevigheid losbarstte, dat er zich een grote verschuiving voordeed aan het front, dat dwars door de stad loopt. Bij de gevechten van dit weekeinde vielen zeker twintig doden en meer dan 300 gewonden. In totaal zijn er sinds januari al meer dan 2.500 doden gevallen.

De voornaamste bondgenoot van Dostam, premier Gulbuddin Hekmatyar, zette vanmorgen een tegenoffensief in met intensieve beschietingen met raketten en artillerie vanaf stellingen in de nabijheid van Kabul. Dergelijke beschietingen, die ook aan de orde van de dag waren vóór Dostam in januari Rabbani de rug toekeerde en de zijde koos van Hekmatyar, leiden echter meestal tot weinig resultaten.

Ook bij de westelijke plaats Herat kwam het gisteren tot gevechten, toen vliegtuigen van Dostam bombardementen uitvoerden op het oude centrum van de stad. Daarbij zouden acht doden en negentig gewonden zijn gevallen. In Herat zou onder leiding van Ismail Khan, een bondgenoot van Rabbani, een bijeenkomst worden gehouden van provinciale gouverneurs over een eventueel staakt-het-vuren. Ismail Khan poogt al enkele weken te bemiddelen tussen de verschillende facties die sinds 1992 met elkaar strijden om de macht in Kabul en andere delen van Afghanistan.