Politie ontmantelt fors 'XTC-netwerk'

BREDA, 27 JUNI. De politie van West-Brabant heeft met de arrestatie afgelopen zaterdag van vier mannen uit Breda een 'omvangrijke XTC-lijn' opgerold. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Tijdens huiszoekingen in Breda, bij de Moerdijk, in Drimmelen en een loods in Roosendaal heeft de politie voorraden tabletten en halffabrikaten aangetroffen. Op een boot werd een compleet laboratorium gevonden. Voorts is beslaggelegd op een half miljoen gulden aan contanten, twaalf voertuigen, sieraden en schilderijen. Bij de gezamenlijke actie van de politie, de marechaussee, het korps landelijke politiediensten en een 'kaalplukteam' waren honderd mensen betrokken.

Volgens de advocaat van een van de aangehouden mannen, mr. W.H.L. Jurgens, gaat het niet om XTC, maar om pillen met de stof 'N-Hydroxy amfetamine'. “Volgens mijn cliënt staat deze stof niet op de lijst van verboden middelen”, aldus Jurgens. “Het middel is niet verboden, want deze stof was tot voor kort nog niet eens bekend”, zegt de 'managing director' van het ontmantelde laboratorium, R. H, in een telefonisch gesprek vanuit zijn verblijfplaats in Hongarije.

Hij spreekt van “een genotmiddel'. Volgens hem is het middel vergelijkbaar met het medicijn prozac dat in de psychiatrie wordt aangewend bij de bestrijding van depressies, en is het op “wetenschappelijk verantwoorde wijze” geproduceerd en getest. “Ik heb het onder andere ook op mezelf uitgeprobeerd”, aldus H., die zich omschrijft als 'chemisch onderzoeker'. Justitie wilde vanochtend niet zeggen of H. als verdachte in deze zaak is aangemerkt.

H. zegt dat hij zich bij de produktie van chemische genotmiddelen altijd aan de wet heeft gehouden. “Toen begin mei 1994 de stof MDOH op de lijst verboden middelen kwam, hebben we al onze voorraden daarvan vernietigd.” Ook zegt hij zich aan “alle alle milieuwetten” te hebben gehouden. Hij is ervan overtuigd dat hij de gehele produktie van Justitie zal terugkrijgen.

In Hongarije was H. enkele jaren geleden betrokken bij een bedrijf dat het toen nog legale middel MDEA produceerde, een stof die verwant is aan XTC. Volgens H. zoekt hij in de produktie van stoffen naar “legitieme genotsmiddelen”. “Een deel van de bevolking vraagt daarnaar. Iets waar ze zich goed bij voelen.” Binnenkort komt hij uit Hongarije naar Nederland. “De kogel moet nu maar eens door de kerk. Ik laat mijn toekomst niet vernietigen door een paar waangedachten van Justitie.”