Peter Davis na ruzie uit top Reed Elsevier

ROTTERDAM, 27 JUNI. Mede-voorzitter Peter Davis van de raad van bestuur van Reed Elsevier is vanochtend na een meningsverschil over de managementstijl van de Brits-Nederlandse uitgever met onmiddellijke ingang afgetreden. De andere voorzitter is dr. P. Vinken, die volgend jaar april met pensioen gaat.

Reed Elsevier ontstond in 1993 toen het Nederlandse Elsevier (uitgever van onder andere een groot aantal wetenschappelijke bladen) samenging met de Britse uitgeverij Reed. Reed Elsevier had in 1993 een omzet van bijna ƒ 8 miljard en bijna 26.000 werknemers.

In een persbericht meldt Reed Elsevier dat Davis (52), die vanaf 1986 bij Reed werkte, gezien zijn managementstijl vond dat hij geen effectieve rol kon spelen in de nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden in het toporgaan van de vennootschap.

In het toporgaan van Reed Elsevier, de zogenoemde executive committee, zitten vier man. De voorzitters Davis en Vinken zijn verantwoordelijk voor de staffuncties, terwijl twee andere leden (L. van Vollenhoven en I. Irvine) toezicht houden op de gang van zaken bij de dochterbedrijven.

Irvine wordt nu mede-voorzitter van het concern. Die functie deelt hij over negen maanden met H. Bruggink, de opvolger van Vinken. Van Vollenhoven, die ook met pensioen zou gaan, stelt zijn aftreden uit. Nieuwkomer in de executive committee is J. Mellon, nu verantwoordelijk voor de Europese activiteiten van Reed.