Partijen Hongarije achter akkoord

BOEDAPEST, 27 JUNI. Op speciale partijcongressen hebben de Hongaarse socialisten en de liberalen van het Verbond van Vrije Democraten (SzDSz) dit weekeinde het regeerakkoord tussen beide partijen goedgekeurd. Daarmee is de weg vrijgekomen voor een coalitieregering onder de leider van de socialisten, Gyula Horn.

Het congres van de (ex-communistische) Hongaarse Socialistische Partij MSzP nam het regeerakkoord met de SzDSz aan met 428 stemmen voor en slechts vier tegen. Het SzDSz-congres stemde met 479 tegen 106 stemmen in met het akkoord; acht liberalen onthielden zich van stemming.

De socialisten kregen bij de verkiezingen van vorige maand een ruime absolute meerderheid in het parlement: ze bezetten 209 van de 386 zetels; de SzDSz hebben 69 zetels. De socialisten hebben ondanks die meerderheid aangedrongen op een coalitieregering.

Ze willen een zo breed mogelijk draagvlak scheppen voor de impopulaire maatregelen die de nieuwe regering moet nemen en beschikken over de tweederde meerderheid die nodig is om sommige wetsvoorstellen aangenomen te krijgen. Bovendien willen ze de scepsis wegnemen die in brede lagen van de bevolking nog steeds bestaat tegen de ex-communisten.

De socialisten hebben in het regeerakkoord de liberalen een grote mate van zeggenschap toegekend om hen ertoe te brengen de coalitie aan te gaan en om het publiek gerust te stellen over hun bedoelingen. De Vrije Democraten hebben vetorecht bij belangrijke wetten en belangrijke benoemingen. Volgens het regeerakkoord krijgen de socialisten in de nieuwe regering negen ministeries, de Vrije Democraten krijgen er drie, die van binnenlandse zaken, infrastructuur en onderwijs. Daarnaast leveren ze de staatssecretarissen in nog eens vijf ministeries en de voorzitters van vier parlementaire commissies. (Reuter, AP)