Marokkanen oogsten wel lof maar geen eerste punt

NEW YORK, 27 JUNI. Marokko kreeg zaterdag in het Giants Stadium in New York de lof van het publiek. Met attractief voetbal zochten de Noordafrikanen voortdurende het doel van Al Deaya, de keeper van Saudi-Arabië. De drie punten gingen echter naar de ploeg van de Argentijnse coach Solari, 2-1.

“We winnen woensdag de wedstrijd tegen België ook, daar ben ik van overtuigd”, aldus Solari. “Ik ben trots op mijn spelers. Ze hebben met moed en inzet gespeeld. We hebben de hele wereld laten zien dat Saudi's goed kunnen voetballen. We hebben ons een waardige vertegenwoordiger van het land getoond. Met deze zege eren we Allah.”

Net als Nederland kwam Marokko snel op achterstand tegen de Saoedi's. De Marokkaanse voorstopper Naybet maakte in de zevende minuut een overtreding in het strafschopgebied. De gele kaart die hij daarvoor kreeg was zijn tweede van het toernooi, waardoor hij er tegen Nederland niet bij is. Bovendien mocht slachtoffer Al Jaber aanleggen voor de strafschop, die hij koelbloedig benutte. Uitzinnig van vreugde stormde de 19-jarige aanvaller, die tegen Nederland niet van de partij was, over het veld.

Marokko herstelde zich knap. Na een klein half uur dribbelde Bahja over de achterlijn langs drie tegenstanders, om de bal vervolgens voor de voeten van Chaouch te leggen. Hoewel Marokko de aanval bleef zoeken, was het Saudi-Arabië dat in de blessuretijd van de eerste helft scoorde. Amin, die ook al tegen Oranje raak schoot, haalde van afstand uit en zette de eindstand op het scorebord: 2-1.

“We hebben de Saoedi's onderschat”, vertelde de Marokkaanse bondscoach Blinda na afloop. “Met hun snelheid en techniek zijn zij levensgevaarlijk.” Blinda beloofde beterschap voor het duel tegen Nederland. “Drie keer verliezen kunnen we ons niet veroorloven.”