Mandela ziet VS als 'pioniers' van democratisering

WASHINGTON, 27 JUNI. De president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, heeft de Verenigde Staten opgeroepen om een “pioniersrol” te vervullen bij de democratisering van Afrika.

Mandela deed zijn oproep gisteren in een per satelliet van Zuid-Afrika naar Washington overgeseinde toespraak ter gelegenheid van de opening van een conferentie in het Amerikaanse Witte Huis over Afrika. Door het houden van de conferentie wil de regering-Clinton aantonen dat zij zich betrokken voelt bij de problemen van het Afrikaanse continent. De conferentie wordt geboycot door de zogeheten Black Caucus, een groep zwarte leden van het Amerikaanse Congres. Zij verwijten de regering-Clinton juist geen oog te hebben voor de problemen van Afrika. Ook zijn ze verbolgen dat ze pas op een zeer laat tijdstip voor de conferentie zijn uitgenodigd. (AP, AFP)