Letse president weigert omstreden staatsburgerschapswet te tekenen

MOSKOU, 27 JUNI. President Guntis Ulmanis van Letland zal de vorige week door de Letse parlement aangenomen wet op het staatsburgerschap niet ondertekenen. Dat heeft het Russische persbureau Interfax uit Riga gemeld.

Volgens Interfax zei Ulmanis zaterdagavond tijdens een toespraak in Aluksne dat hij de wet voor herziening naar het parlement zal terugsturen. Eerder al hadden woordvoerders uit Ulmanis' omgeving gezegd dat de president dat overwoog te zullen doen. De Letse premier Birkavs vroeg Ulmanis na de stemming in het parlement al zijn veto over de wet uit te spreken.

De wet heeft internationaal veel kritiek geoogst. Ze geeft ongeveer eenderde van de 750.000 niet-Letse inwoners van het land de gelegenheid zich tot Lets staatsburger te laten naturaliseren, maar onthoudt tot het jaar 2000 die mogelijkheid aan de resterende 500.000 niet-Letten; na 2000 krijgt jaarlijks slechts één procent van deze niet-Letten de gelegenheid het Letse staatsburgerschap aan te vragen.

De kritiek, afkomstig onder andere van de regeringen van Rusland en Duitsland en van de Europese Veiligheidsconferentie CVSE, concentreert zich op het feit dat de 500.000 leden van de minderheden formeel als illegale immigranten te boek staan die in principe kunnen worden gedeporteerd en die niet kunnen beschikken over een aantal burgerrechten. De Russische minister van buitenlandse zaken Kozyrev bestempelde de aanvaarding van de wet door het Letse parlement als “een stap naar de wettelijke discriminatie van honderdduizenden burgers in Letland”. (AFP)