Kravtsjoek aan de leiding in Oekraïense verkiezingen

KIEV, 27 JUNI. Volgens de eerste, nog zeer onvolledige uitslagen van de gisteren gehouden presidentsverkiezingen in de Oekraïne heeft de huidige president, Leonid Kravtsjoek, een kleine voorsprong op zijn belangrijkste rivaal, oud-premier Leonid Koetsjma.

Kravtsjoek lijkt in het nationalistisch gezinde westen van de Oekraïne ver voor Koetsjma te zijn geëindigd en het in het sterk pro-Russische oosten van het land beter te doen dan verwacht, al ligt Koetsjma daar wel op kop. Koetsjma is voorstander van nauwere economische banden met Rusland; het sterk geïndustrialiseerde oosten van de Oekraïne is het woongebied van de omvangrijke Russische minderheid en is traditioneel veel minder Oekraïens-nationalistisch dan het westen van het land.

Vast staat dat noch Kravtsjoek noch Koetsjma een absolute meerderheid heeft behaald en dat er derhalve op 10 juli een tweede ronde nodig is. Kravtsjoek is vrijwel zeker een van de twee kandidaten bij die tweede ronde. Wie de andere kandidaat wordt, is nog niet duidelijk, omdat het verschil tussen Koetsjma en een derde kandidaat, de socialistische voorzitter van het parlement Aleksander Moroz, maar klein lijkt.

Ook is nog verre van zeker of Kravtsjoek de tweede ronde wint. Dat zal vooral afhangen van de vraag welke aanbevelingen de vijf gisteren verslagen kandidaten hun aanhang zullen doen. Het is niet onmogelijk dat de belangrijksten van hen hun aanhangers zullen vragen op Koetsjma te stemmen.

Kravtsjoek, die in december 1991 met grote overmacht de eerste presidentsverkiezingen won, lag tot kort geleden in de opiniepeilingen achter op Koetsjma, maar heeft in een agressieve campagne terrein teruggewonnen. Volgens de nog onvolledige uitslagen kregen Koetsjma en Moroz gisteren in het mijncentrum Donetsk elk 33 procent van de stemmen en Kravtsjoek 30 procent. In Loegansk, een ander industriecentrum, bevolkt door een meerderheid van Russen, won Koetsjma met grote voorsprong, net als op de Krim, waar hij tachtig procent van de stemmen kreeg. Ook in Charkov bleef hij Kravtsjoek voor.

De president versloeg zijn rivaal echter duidelijk in het westen van het land. In Lvov kreeg hij negentig procent van de stemmen, in de stad Sambir, een bolwerk van nationalisten niet ver van de grens met Polen, zelfs 99 procent.

De opkomst bij de verkiezingen was 68,04 procent. In Kiev was die het 51 procent het kleinst. (AFP, Reuter)