KPN houdt zich staande temidden van beursgewoel

AMSTERDAM, 27 JUNI. Koninklijke PTT Nederland (KPN) wist zich vanmorgen als één van de weinige fondsen te ontrekken aan de negatieve stemming op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs was het vanmorgen, evenals een week geleden, faliekant mis. Als gevolg van de ingestorte beurzen van New York en Tokyo, een opnieuw lagere dollar en lagere obligatiekoersen wezen alle seinen onverbiddelijk op rood. Kort na opening van de markt stond de EOE-index al 6,11 punt lager op 375,32. Omstreeks het middaguur stond de index nog steeds op een verlies van 5,5 punten.

Op de obligatiemarkt snelden de koersen naar beneden met voor de staatsleningen verliezen tussen een halve en een volle punt. Uitgever Reed Elsevier kelderde 7 gulden naar 145 gulden als gevolg van het plotselinge vertrek van topman Davis. De mededeling van Elsevier dat er met de resultaten niets aan de hand is kon de koersval niet verhinderen.

Grote verliezen waren er verder voor Akzo (min 3,70 gulden), Heineken (min 3,30 gulden), Koninklijke Olie (min 3,10 gulden), VNU (min 3 gulden) en Unilever (min 2,40 gulden). Elders op de hoofdmarkt waren de verliezen wat minder maar de algehele stemming was in mineur.

Opvallend was dat beursnieuweling KPN zich in dit geweld staande kon houden. De afgelopen twee weken daalde de beurskoers van KPN in lijn met de overige beurskoersen tot onder de introduktiekoers van 49,75 gulden. Maar vanmorgen bleef de KPN-koers staan op de slotkoers van vrijdag, 49,60 gulden, terwijl andere aandelenkoersen met guldens tegelijk daalden.

Een belangrijke factor voor de mineurstemming op de beurs is de onstuitbare koersval van de Amerikaanse dollar. Nadat afgelopen vrijdag een groot aantal centrale banken vergeefs had geprobeerd met dollaraankopen de koers omhoog te halen, ging vanmorgen in Tokio de koersdaling gewoon door. De dollar sloot daar op 99,93 yen na 100,40 yen afgelopen vrijdag. Tijdens de handel daalde de koers zelfs even tot 99,50 yen, een dieptepunt sinds de Tweede Wereldoorlog.

In Europa was de koers ook flink lager. Omstreeks het middaguur noteerde de dollar in Amsterdam op 1,7740 gulden, tegen een slotkoers van 1,7975 gulden vrijdag. Eerder vanmorgen stond de dollar zelfs even op 1,7675 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was sterk in mineur, ook al door de regeringscrisis in Japan. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 465,90 naar beneden tot 20.300,96 punten. De daling bedroeg daarmee 2,2 procent. Ook in Hongkong daalde de beursindex met 2,2 procent. Elders in het Verre Oosten gaven de effectenbeurzen een soortgelijk beeld te zien.