Koningin Beatrix is nu populairste van Oranjes

APELDOORN, 27 JUNI. Koningin Beatrix is prinses Juliana voorbijgestreefd als populairste lid van het koninklijk huis. 94 procent van de bevolking vindt Beatrix 'sympathiek', zo blijkt uit een enquete onder 1.050 Nederlanders van twaalf jaar en ouder door het Bureau Lagendijk. In de vorige peiling, in 1992, stond prinses Juliana nog op de eerste plaats met 92 procent, hetzelfde percentage als nu. Beatrix scoorde toen 91 procent.

De koningin en haar moeder staan onbedreigd bovenaan de Oranje ranglijst. Op de gedeelde derde plaats staan prinses Margriet en kroonprins Willem Alexander met 77 procent. Margriets populairteit daalt licht, die van de kroonprins lijkt iets toe te nemen. Prins Claus en prins Bernhard volgen met beiden 72 procent.

Opvallend is de relatief lage score van Willem Alexander onder 18- tot 24-jarigen: 63 procent. Beatrix is het populairst onder 50- tot 64-jarigen: 97 procent, Juliana scoort bij die groep overigens maar liefst 99 procent.

De monarchie als geheel is onverminderd populair in Nederland. Vijf procent van de ondervraagden wil “zo spoedig mogelijk een republiek”, vier procent wil de aard van de staatsvorm 'bezien' na het aftreden van Beatrix. Voor 90 procent staat de toekomst van de monarchie totaal niet ter discussie, een procentje meer dan in 1992. Onder kerkelijken staat 95 procent achter de monarchie, onder buitenkerkelijken 85 procent.