Kerken in Ter Apel te hoop tegen ontslagen

TER APEL, 27 JUNI. De vier kerken in het Oostgroningse dorp Ter Apel zijn een handtekeningenactie gestart onder de inwoners om hiermee te protesteren tegen het dreigende verlies van 400 arbeidsplaatsen.

Vorige week werd bekend dat het NAVO-depot zijn deuren sluit, waardoor 220 banen verdwijnen. Ook spellenfabriek MB heeft aangekondigd de fabriek in Ter Apel op te heffen, waardoor nog eens 160 arbeidsplaatsen verdwijnen. Bij het aardappelzetmeelconcern Avebe zouden ook 200 banen op de tocht staan.

“Wij hebben als kerk de taak om binnen de gemeenschap op de bres te staan voor de mensen”, geeft ds. E.J. van Dalen van de hervormde Kloosterkerk in het dorp als reden voor de actie. In een kanselboodschap, die gisteren in de vier kerken (twee Hervormde, de Gereformeerde en de Katholieke) werd voorgelezen, werd gewezen op de gevaren van een grote werkloosheid onder de bevolking.

Van Dalen: “Drie ontslaggolven zijn de nekslag voor het dorp. Jonge gezinnen trekken weg, het dorp loopt leeg. Voorzieningen zoals scholen komen onder druk te staan. De dorpsgemeenschap kalft af.” Afgelopen week werden huis aan huis 4000 formulieren verspreid, waarin de actie werd aangekondigd.

Op een rommelmarkt die zaterdag werd gehouden, zetten in korte tijd 500 mensen hun handtekeningen. Tot en met woensdag liggen de lijsten bij diverse winkels en supermarkten. Komende donderdag wil een delegatie uit het dorp de naar verwachting 5000 handtekeningen samen met een petitie aanbieden aan minister De Vries van sociale zaken.

Er wordt ook nog geprobeerd de demissionaire bewindsman naar Ter Apel zelf te krijgen. Volgens Van Dalen zou de overheid in elk geval moeten zorgen voor compensatie van het “rampzalige” banenverlies. “Een werkloosheidspercentage van straks 30 procent kan een lokale overheid niet oplossen. De landelijke overheid moet alternatieven zoeken. Er zou bijvoorbeeld druk achter moeten worden gezet om de luchtmobiele brigade naar Oost-Groningen te halen.”