Huelgas Ensemble

Huelgas Ensemble: Costanzo Festa (Maginificat, Mass Parts, Motets, Madrigals) (Sony, SK 53116) Music from the court of King Janus at Nicosia (Sony, SK 53976)

Sony heeft zich, met de Vivarte-serie, in enkele jaren ontwikkeld tot een van de belangrijke labels voor oude muziek. Het succes van Vivarte is mede te danken aan het Huelgas Ensemble onder leiding van de Belgische dirigent Paul Van Nevel. Dit gezelschap lijkt in sneltreinvaart door de Renaissance op en neer te reizen en maakt de ene opname na de andere. Ondanks hun grote produktie is de kwaliteit van de uitvoeringen over het algemeen opvallend goed.

Van Nevel heeft een voorkeur voor het minder bekende repertoire. Een uitzondering daarop was misschien de opname van de Lagrime di San Pietro, de zwanezang van Orlando di Lasso die het ensemble ook in het Holland Festival uitvoerde. Maar de twee cd's die onlangs verschenen passen weer in het beeld: één met muziek aan het hof van koning Janus van Nicosia (1374-1432), opgenomen in juni vorig jaar, en een met werken van de Italiaan Costanzo Festa, opgenomen zes maanden daarvoor.

De zangers vormen het hart van het Ensemble. Hun klank is opvallend helder en zelfverzekerd. De stemmen mengen uitstekend en er wordt haarzuiver gezongen. De consonanten klinken uitzonderlijk warm, de wrange dissonanten zijn de vlijmscherpe mespunten die in de zoete marsepein worden gezet. Juist van dat contrast moet deze muziek het vaak hebben.

In de muziek die ontstond aan het hof van koning Janus is de invloed van de Grieks-orthodoxe kerk hoorbaar, niet als een exotisch element, maar van binnenuit, in de krullerige en soms uitbundige lijnen. Costanzo Festa, geboren rond 1490 en gestorven in 1545, is een van die vrijwel vergeten renaissance-componisten die in hun tijd zeer beroemd waren. Te oordelen naar de sobere, frisse samenklanken van deze opname, is het goed dat gezelschappen als het Huelgas Ensemble laten horen waarop die vroegere faam is gebaseerd.

    • Paul Luttikhuis