Holland-beker voor herstelde roeier Aardewijn

AMSTERDAM, 27 JUNI. Pepijn Aardewijn heeft op de Bosbaan in Amsterdam de Koninklijke Holland-beker gewonnen. De Amsterdamse roeier versloeg met een internatonaal baanrecord de Canadese skiffeur Derek Porter, de regerend wereldkampioen. Aardewijn kwam in 6.47,03 door de finish, Porter in 6.50,60. De Ladies Trophy werd gewonnen door de Canadese Silken Laumann in 7.22,74. Irene Eijs eindigde als tweede in 7.24,33.

“Ik hoopte”, zei Aardewijn, “alleen maar een beetje in zijn buurt te blijven en een gaatje over te houden ten op zichte van de andere Nederlanders.” Hij haalde revanche voor zijn povere Nederlands kampioenschap. Hij moest toen opgeven wegens ziekte. Bij de laatste twee WK's eindigde hij respectievelijk als tweede en derde in de lichte skiff. Tot na de Rotsee Regatta in Luzern blijft hij in de open klasse roeien, daarna stapt hij weer over naar de lichtgewichten. “Ik ben zo weer op gewicht. Ik wil graag een keer de wereldtitel pakken.”

De Holland Acht baarde zaterdag opzien door in 5.23,10 een officieus wereldrecord te vestigen. De acht roeide in de samenstelling Van Iwaarden, Van Steenis, Compagner, Van der Zwan, Zwolle, Rienks, Florijn en Krijtenburg met stuurman Duyster. Omdat er geen tegenstand van betekenis was, vormde het baanrecord het doel.