HENK HOUWAART over Nederland-België

“Het was zondagmorgen half acht. Vlaggen, polonaise. Ik heb meegeholpen in het café van mijn vrouwtje. Ik ben geen barkeeper, schat, heb ik tegen haar gezegd. Ik ben trainer. Maar het was zo druk. Ik ben twee kilo afgevallen van het heen-en-weer lopen. Ik gun het de Belgen wel. Ze kunnen ver komen met zo'n geweldenaar als Preud'homme in het doel. Voor wie ik was? Ik ben een beetje verbelgd, begrijp je? Ik woon hier al bijna 27 jaar. Toch was het beter geweest als het 1-1 was geworden. Voor de poule had ik Nederland 2-1 winnend gegeven.

Nederland had wel een beetje pech. Het is een individueel ploegje. De Belgen hebben een collectief. Dat zie je, voor de wedstrijd pakken ze elkaars handen vast, zoals bij de Brazilianen, dat doet je iets, hè, versta je? De Belgen doen alles voor hun land. De Nederlanders vragen nog eerder om geld. Ik heb toch wat foute dingetjes gezien. Wouters moet niet op links, maar centraal op het middenveld of rechts. De Boer komt te kort in de spits. Dan pak ik nog liever Bosman. Maar ja, achteraf, hè.

Ik vind het een mooi WK. Ik zou ook gaan. Ik mocht gratis mee van een reisbureau. Die hadden geadverteerd: 'Met Henk Houwaart mee naar Amerika.' Maar ik heb niets meer gehoord. Ik doe ze een proces aan. Ik vraag schadevergoeding. Als België of Nederland in de kwartfinale komt ga ik toch nog een weekje. Ik zit echt te popelen.''