Grote mars van homo's in New York

NEW YORK, 27 JUNI. Enkele honderdduizenden mensen, van de Gay American Indians tot de Gay Employee Network at Hewlett Packard, liepen gisteren mee in de 'Stonewall 25 Mars' door de straten van New York City. Zo herdachten ze de inval in een homobar door de politie, in 1969. De driedaagse rellen die daar destijds op volgden worden gezien als het begin van de Amerikaanse homobeweging.

De demonstratie van gisteren was een van de grootste homomarsen ooit in de Verenigde Staten gehouden. Een kilometerslange stoet van homo's en lesbiënnes trok langs het gebouw van de Verenigde Naties, aan de oostzijde van Manhattan naar het noorden. Ze droegen een regenboogvlag van een mijl lang met zich mee. Bij de 57ste straat ging de vlag in stukken om de bocht te kunnen maken, linksaf richting 6th Avenue. De mars was serieus van karakter en slechts hier en daar flamboyant, provocerend of militant. Het meest opvallend waren enkele topless vrouwen die een bord meevoerden met de tekst 'Suck my queer and Asian pussy'.

Deelneemster Mary Beth, een fysiotherapeute, wees op de rol die aids speelt in de acceptatie van homoseksualiteit. “Gek genoeg heeft aids de aandacht voor homoseksualiteit versterkt en zijn veel mensen zich bewust geworden van homoseksuelen om zich heen.” De demonstratie van gisteren noemde Mary Beth “een enorme stimulans voor iedereen”. (Foto AP)