Grinden en swingen op acht wieltjes

De lange jongen draait telkens weer hetzelfde rondje op het plein voor de Amsterdamse RAI. In de bochten zwaait hij hevig met zijn armen. Hij is voor het eerst aan het in-line skaten. Het lukt al aardig, zegt hij na de les. “Ik ga het zeker vaker doen.”

Net als veel jongeren heeft hij het in-line skaten ontdekt: schaatsen op rollerskates met vier achter elkaar gemonteerde wielen. Het wordt een rage deze zomer, voorspelt in-line skate-leraar Iwan die twee keer per week lesgeeft bij de RAI. Als het tenminste een beetje droog blijft. Met regen gaat het niet, want de smalle wieltjes hebben dan niet genoeg grip op het gladde wegdek.

Voor 160 gulden kun je een paar rollerblades aanschaffen. Voor de echte freaks zijn er rolschaatsen van 690 gulden. Met de duurdere kun je de vreemdste trucs uithalen, zoals het grinden: met je schaatsen haaks op een trapleuning naar beneden glijden. Maar de meesten gaat het om het cruisen: swingend en draaiend heen en weer rijden.

In de Verenigde Staten is het al jaren een rage, vooral op Venice Beach bij Los Angeles. Het rijden op rollerblades is eenvoudiger dan op de ouderwetse rollerskates met de parallel aan elkaar gemonteerde wielen. “Je bent wendbaarder. Vooral in het verkeer is dat gemakkelijk”, zegt Iwan.

De in-line skaters zijn niet alleen aan hun acht wielen te herkennen. Ze dragen wijde broeken van spijkerstof die tot net over de knieën reiken, het kruis hangt tot halverwege de bovenbenen. Hun ruime t-shirts hebben tattoo-achtige opdrukken.

Voor wie kan schaatsen, is in-line skaten niet moeilijk. Alleen remmen is lastig. Dus dat leert Iwan de beginners meteen. “Maar na verloop van tijd rem je nergens meer voor. Dan kun je in het verkeer alles en iedereen ontwijken.” (HS)

    • Margot Poll
    • Birgit Donker
    • Herman Staal. Tekening
    • Raymond van den Boogaard
    • Sjoerd de Jong