Gelukkig is Maradona weer terug

Hij is terug. Gelukkig is Diego Maradona nog in staat zijn ongelooflijke talenten te laten zien. Weer is hij in staat de wereld te laten genieten van zijn subtiele spel met de bal. Zaterdag genoot iedereen die Maradona een warm hart is blijven toedragen met hem mee. Hij passte, tikte en hakte de bal. Hij liet zijn spelers scoren, hij liet toeschouwers lachen. Gelukkig dat Maradona er nog is om Amerikanen te laten zien hoe goed hij al die jaren is geweest. Dat Maradona geen mythologisch figuur is geweest. Dat hij echt heeft bestaan. En dat hij nog steeds bestaat.

“Hij is gek”, zei een Amerikaan die Maradona voor het eerst zag voetballen. “Daarom kan hij zo goed voetballen”, was mijn antwoord. De Amerikaan begreep het niet. Sportmensen horen uitgebalanceerde mensen te zijn om succes te hebben, om te scoren. Dat vinden vooral Amerikanen. Die begrijpen niet dat sportmensen, zoals voetballers, ook artiesten kunnen zijn. De besten zijn artiesten, kunstenaars. Dat zijn geen hardlopers die een bal wegtrappen en er dan achteraan hollen.

Maradona was blij na de wedstrijd tegen de harde Nigerianen. “Ik dank God dat hij mij goede benen heeft gegeven en ik dank mijn supporters dat ze me zijn blijven steunen”, schreeuwde hij voor een microfoon. Maradona is een beetje terug. Gelukkig maar. Ze hebben hem gek gemaakt. Ze hebben hem voor gek verklaard, omdat hij weleens cocaïne snoof, omdat hij journalisten met een geweer beschoot. Ze hebben hem bijna anderhalf geschorst, ze hebben hem in de gevangenis gezet. Ja, wat hebben ze niet gedaan om Maradona het voetballen onmogelijk te maken.

Het is makkelijk gezegd dat hij het daar zelf naar gemaakt heeft. Het is makkelijk gezegd dat hij gek is. Maar Maradona mag dan gek zijn, straks rijp voor een psychiatrische inrichting. Hij kan wel fantastisch voetballen. Daar draait het alleen maar om. Dik, oud en getekend is hij geworden. Misschien wordt Argentinië wel wereldkampioen. De 33-jarige Maradona temidden van spelers als Redondo, Batistuta en Caniggia, ook zo'n coke-snuiver die schitterend kan voetballen. Het zou leuk zijn. Het is Maradona gegund wereldkampioen te worden. Een mannetje dat door een hel is gegaan en dat zo terugvecht; die moet wel van uitzonderlijke klasse zijn. Dat moeten zelfs Amerikanen kunnen begrijpen.

    • Guus van Holland